Název:
Psychofyziologické koreláty vyvolané vizuálními potravinovými stimuly během hladu a sytosti
Překlad názvu:
Psychophysiological correlates induced by visual food stimuli during hunger and satiety
Autoři:
Schlezingerová, Nicol ; Telenský, Petr (vedoucí práce) ; Landová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Obezita a její narůstající prevalence přispívá k rozvoji řady závažných civilizačních problémů, včetně cukrovky druhého typu, metabolického syndromu, a řady kardiovaskulárních, onkologických i neuropsychiatrických onemocnění. Je proto důležité porozumět řízení příjmu potravy člověka na behaviorální úrovni včetně vlivu maladaptivních faktorů, jakým je například časté vystavení moderního člověka vizuálním vysokokalorickým potravinovým podnětům. V této práci byly zkoumány změny zrakové pozornosti a vybrané psychofyziologické koreláty (elektrodermální odpověď a slinné biomarkery alfa-amylázu a kortizol) v odpovědi na vizuální potravinové podněty u zdravých, dospělých neobézních (BMI <25) dobrovolníků obou pohlaví. Po úvodním dotazníku na sebehodnocení stavu nasycení, odběru vzorku slin a instruktáži byly subjektům prezentovány na monitoru počítače vizuální podněty třech kategorií - vysokokalorické, nízkokalorické a nepotravinové. Vizuální pozornost k podnětům byla zjišťována pomocí sledování očních pohybů metodou eye-tracking a na závěr sezení byla testována pomocí modifikovaného Stroopova testu (tzv. Food Stroop test). V průběhu sezení byla měřena elektrodermální aktivita a na závěr sezení byl odebrán druhý vzorek slin a vyplněn závěrečný dotazník o vnímaném stavu nasycení. Ve studii se nenašly...Obesity and its increasing prevalence contribute to the development of diseases of affluence, including type 2 diabetes, metabolic syndrome, and several cardiovascular, oncological and neuropsychiatric diseases. Therefore, it is important to understand the mechanism of food intake at the behavioural level, including the influence of maladaptive factors, such as the frequent exposure to visual high-calorie food stimuli in modern society. In this work, changes in visual attention and selected psychopphysiological correlates (electrodermal activity and salivary biomarkers alpha-amylase and cortisol) in response to visual food stimuli were investigated in healthy, adult non-obese (BMI < 25) volunteers of both sexes. We investigated changes of psychophysiological correlates like visual attention, electrodermal activity and salivary biomarkers (alpha-amylase and cortisol) in response to visual food stimuli in healthy, adult, non-obese (BMI < 25) volunteers of both sexes. Experiment started with questionnaire for self measuring hunger and satiety, saliva sampling and then subject were instructed for presentation of visual food cues of three categories - high-calorie, low-calorie and non-food - they were presented to the subjects on a computer screen. Visual attention to the stimuli was determined using...
Klíčová slova:
elektrodermální aktivita; eye-tracking; psychofyziologické koreláty; slinné markery; testy pozornosti; vizuální potravinové stimuly; řízení příjmu potravy; attention tests; electrodermal activity; eye-tracking; food intake control; obesity; psychophysiological correlates; salivary markers; visual food stimuli