Original title:
Stanovení vápníku v potravinových doplňcích
Translated title:
Determination of calcium in food supplements
Authors:
Hubčuková, Karmelita ; Hraníček, Jakub (advisor) ; Sobotníková, Jana (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
Tato bakalářská práce byla zaměřena na stanovení vápníku ve vybraných potravinových doplňcích s využitím plamenové atomové absorpční spektrometrie. Nejdříve byla prováděna optimalizace podmínek s využitím plamene acetylen-vzduch a následně s využitím plamene acetylen-oxid dusný. Optimalizovanými parametry byla výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, šířka absorpčního prostředí, průtoková rychlost acetylenu a oxidu dusného. Byla sestrojena kalibrační závislost stanovení vápenatých iontů a odpovídající meze detekce a stanovitelnosti. Následně byly vybrané vzorky potravinových doplňků několika způsoby převedeny do roztoku. Vyzkoušeno bylo rozpouštění v deionizované vodě, rozpouštění v koncentrované kyselině dusičné a rozklad pomocí mikrovlnného tlakového zařízení. Experimentálně bylo stanoveno množství vápníku v potravinových doplňcích, které bylo porovnáváno s údaji uvedenými od výrobce. Správnost měření byla ověřena analýzou referenčního materiálu.
Keywords:
Analytical chemistry; atomic absorption spectrometry,method optimization; calcium; food supplements; interference studies; sample decomposition; Analytická chemie; atomová absorpční spektrometrie,optimalizace metody; interferenční studie; potravinové doplňky; rozklad vzorku; vápník
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/176776