Original title:
Stravovací kultura Čechů a objednávání jídla přes rozvozové aplikace – Potraviny 2021
Translated title:
Eating Culture in the Czech Republic and Ordering Meals through Food Delivery Apps – Food 2021
Authors:
Hanzlová, Radka Document type: Research reports
Year:
2021
Language:
cze Series:
Tiskové zprávy CVVM, volume: or211126 Abstract:
[cze][eng] Ve speciálním výzkumu Potraviny 2021 jsme se zaměřili na téma stravovací kultury. Nejčastěji lidé mají tři (41%) nebo čtyři (30 %) jídla denně. Nejčastějším místem pro konzumaci jídla v domácnosti je kuchyně (53%), jídelna (27 %) a obývací pokoj (18 %). Pravidelně, tj. alespoň 1x za 14 dní, se 35 % lidí stravuje v jídelně/kantýně, 33 % v restauraci, 21 % ve fastfoodech, 18 % shodně v kavárně a mimo domov (většinou u rodinných příslušníků či na návštěvě). Většina (71 %) české veřejnosti si jídlo přes rozvozové aplikace (např. Wolt, Dámejídlo, Uber Eats) neobjednává nikdy, 26 % občas a 2 % pravidelně.In our special Food 2021 survey the Public Opinion Research Centre examined the culture of eating. Most people east three (41%) or four (30%) meals a day. The room in the home in which people most often eat their meals is the kitchen (53%), followed by the dining room (27%) and the living room (18%). 35% of people regularly, i.e. at least once every two weeks, eat at a canteen/cafeteria, 33% at a restaurant, 21% at a fast-food restaurant, and 18% each at a cafe or in another home (usually the home of a family member or when visiting someone). The majority (71%) of the Czech public never orders food through food delivery app (e.g. Wolt, Dámejídlo, Uber Eats), 26% do so sometimes, and 2% do so regularly
Keywords:
culture of eating; meals