Original title:
Plýtvání potravinami, nákupní a spotřební chování českých domácností – Potraviny 2021
Translated title:
Food Waste and the Shopping and Consumer Behaviour of Czech Households – Food 2021
Authors:
Hanzlová, Radka Document type: Research reports
Year:
2021
Language:
cze Series:
Tiskové zprávy CVVM, volume: or211119 Abstract:
[cze][eng] Ve speciálním výzkumu Potraviny 2021 CVVM SOÚ AV ČR zjišťovalo názory a postoje české veřejnosti k problematice plýtvání potravinami. Více než dvě pětiny (43 %) občanů považují plýtvání potravinami za velký problém, podle dalších přibližně dvou pětin (42 %) plýtvání potravinami správné není, ale jsou tu aktuálnější problémy, které je potřeba řešit a přibližně sedmina (14 %) dotázaných nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém. Nadpoloviční většina (53 %) dotázaných chodí nakupovat několikrát týdně, čtvrtina (25 %) pak 1x týdně. Každý den nakupuje 10 % dotázaných. Dle české veřejnosti se na celkovém množství vyhozených potravin nejvíce podílí stravovací služby, nejméně produkce. V porovnání s odhady EU jsou výsledky výrazně odlišné.In its special ‘Food 2021’ survey the Public Opinion Research Centre at the Institute of Sociology, Czech Academy of Sciences, examined the Czech public’s attitudes and opinions on the issue of food waste. More than two fifths (43%) of people believe that food waste is a big problem, while another approximately two-fifths (42%) believe that food waste is wrong but there are more urgent problems that need solving, and around one-seventh (14%) do not consider food waste to be a problem in society. A more than one-half majority (53%) of respondents go shopping for food several times a week, one-quarter (25%) go grocery shopping once a week, and 10% of respondents shop every day. The Czech public believe that food services are the biggest source of food waste, and that food production contributes the least to food waste. These results, however, are very different from EU estimates on this issue.
Keywords:
food; food waste