Název:
Vliv módních redukčních diet a úroveň znalostí racionální výživy na stravování studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty JU.
Překlad názvu:
The influence of fashionable reducing diets and the knowledge level of rational nutrition on the nourishment of students of Medical Secondary School and students of Medical-Social Faculty of South-Bohemian University.
Autoři:
SVOBODOVÁ, Michala Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce shrnuje základní informace o nejpopulárnějších módních redukčních dietách a o problematice zdravé výživy. Teoretická část práce je zaměřena především na nejznámější módní diety a jejich nedostatky. Popisuje nejznámější a nejrozšířenější druhy těchto populárních diet. Jako je např. dělená strava, Atkinsova dieta nebo dieta podle krevních skupin. S tím souvisí i další kapitola, která se týká psychických důsledků, které mohou způsobit tyto diety. V práci jsou zároveň stručně popsány základní informace o mentální anorexii, mentální bulimii ale i o méně známé ortorexii, bigorexii a drunkorexii. Dále jsou zde popsány zásady zdravé výživy společně s pyramidou výživy, pohybovou aktivitou a pitným režimem. V závěru teoretické části je stručně nastíněna problematika obezity, která je v dnešní době velkým problémem. V praktické části jsou prezentovány výsledky, které vzešly z mého průzkumu. Výzkumná část byla realizována pomocí anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentek. Střední zdravotnické školy a Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Tyto dotazníky se zaměřují na průměrné hodnoty Body Mass Indexu (BMI) u obou skupin a jejich následné porovnání. Výzkum dokládá, že obě pozorované skupiny mají průměrné hodnoty BMI téměř totožné. Celkové výsledky výzkumu dokazují, že informovanost studentek střední školy o racionální výživě, je velice nízká oproti studentkám vysoké školy. Myslím si, že by tedy bylo vhodné zavést větší propagaci racionální výživy a zásad zdravého stravování na střední školy. This diploma paper sums up basic information about the most popular lowering diets and about the aspect of healthy nutrition. The theoretical part of the paper focuses primarily of the best-known fashionable diets and their drawbacks. It describes the most widely known and most widespread types of these diets, including, for instance, a divided diet, Atkinson{\crq}s diet or diet according to a blood group. It is related to another chapter that deals with mental consequences that might be caused by such diets. The paper also lists briefly basic information not only about mental anorexia, mental bulimia but also about orthorexia, bigorexia and drunkorexia that are less known. The paper also describes the principles of healthy nutrition, together with nutrition pyramid, physical activities and drinking regime. The conclusion of the theoretical part briefly deals with the issues of obesity, which is a major problem nowadays. The practical part presents the results of my research. The research part was realized by using anonymous questionnaires for two groups of students at the Secondary Medical School and the Faculty of Health and Social Studies of the University of South Bohemia. These questionnaires focus on the average Body Mass Index (BMI) values in both groups and their subsequent comparison. The research shows that both of the studied groups have almost identical average BMI values. Overall results of the research show that the secondary school students{\crq} awareness of rational nutrition is very low as compared to the university students. I think it would be advisable to promote rational nutrition and the principles of healthy eating to a greater extent at secondary schools.
Klíčová slova:
BMI {--} body mass index Dieta Mentální anorexie Mentální bulimie Obezita Racionální výživa Výživová pyramida; BMI {--} body mass index Diet Mental anorexia Mental bulimia Obesity Rational nutrition Nutrition pyramid Citace: SVOBODOVÁ, Michala. Vliv módních redukčních diet a úroveň znalostí racionální výživy na stravování studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty JU.. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/16297