Original title:
Potravinový deficit v rozvojových zemích: faktory vzniku, regionální diferenciace, možná řešení
Translated title:
Food deficit in developing countries: factors of origin, regional differentiation, possible solutions
Authors:
Ližanová, Iveta ; Jančák, Vít (advisor) ; Milerová Prášková, Dagmar (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou potravinového deficitu v rozvojových zemích. V první řadě se věnuje definování základních pojmů vysvětlující potravinový deficit. Poté se zabývá rozsahem jednotlivých ukazatelů potravinového deficitu, a to v různých měřítkových úrovních. Za pomocí grafů a kartogramů vytvořených na základě dostupných dat je zobrazena regionální diferenciace podvýživy. Na základě rešerše odborné literatury je popsán rozsah potravinového deficitu, dále které skupiny osob na základě věku a pohlaví jsou zasaženy nejvíce a z jakého důvodu. U vybraných faktorů způsobující podvýživu v rozvojových zemích je na díky statistické analýze, konkrétně korelační analýze a vypočtení Pearsonova a Spearmanova korelačního koeficientu, ověřena jejich závislost. Na závěr jsou uvedeny možnosti řešení potravinového deficitu dle literární rešerše. Klíčová slova: Hlad, malnutrice, podvýživa, potravinová nejistota, rozvojové zeměThis bachelor's thesis deals with food deficit issues in developing countries. First and foremost, it is dedicated to defining basic concepts that explain the food deficit. It then looks at the range of individual food deficit indicators, at different scale levels. Using graphs and cartograms made from available data, regional differentiation of malnutrition is shown. Based on a literature review, the extent of the food deficit is described, as well as which age and gender groups are most affected and for what reason. For selected factors causing malnutrition in developing countries, their dependence is verified by statistical analysis, namely correlation analysis and calculation of the Pearson and Spearman correlation factors. Finally, the options for addressing the food deficit according to the literary reshuffle are presented. The key words: Hunger, malnutrition, undernourishment, food insecurity, developing countries
Keywords:
food deficit - drivers - developing countries - regional differentiation; potravinový deficit - faktory vzniku - rozvojové země - regionální diferenciace
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/173454