Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Možnosti a limitace kultivace brakických a sladkovodních populací tubulárních morfotypů rodu Ulva (Ulvophyceae) pro potravinářské či biotechnologické využití
Original title:
Možnosti a limitace kultivace brakických a sladkovodních populací tubulárních morfotypů rodu Ulva (Ulvophyceae) pro potravinářské či biotechnologické využití
Translated title:
Potential and limits of cultivation of brackish and freshwater populations of tubular morphotypes of Ulva (Ulvophyceae) in food industry or biotechnologies
Authors:
Kantnerová, Veronika ; Neustupa, Jiří (advisor) ; Hejduková, Eva (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Zelené makrořasy z rodu Ulva (Ulvophyceae) jsou běžně využívané v biotechnologickém průmyslu jako zdroj biomasy při výrobě bioplynu či při bioremediaci, nicméně především se zpracovávají v potravinářském průmyslu v Asii a dalších přímořských regionech. V Evropě jsou již tyto řasy řazeny do tzv. "approved novel food", nicméně v potravinářství se většinou používají pouze druhy s listovitou morfologií stélky, které jsou většinou dováženy z Asie, takže využití lokálních evropských zdrojů je minimální. Tubulární morfotypy rodu Ulva (původně patřící do samostatného rodu Enteromorpha) jsou potenciálně stejně nadějným zdrojem biomasy pro zpracování v potravinářském průmyslu a dalších odvětvích. Vykazují velkou odolnost vůči abiotickým faktorům a vyskytují se navíc nejen v mořských lokalitách, jako listovité morfotypy, ale zasahují svým výskytem také do brakických, a dokonce i do sladkovodních ekosystémů. Vzhledem k tomu by mohly být vhodným zdrojem biomasy pro zpracování také ve Střední Evropě. V této práci byly izolovány a kultivovány dvě populace tubulárních morfotypů rodu Ulva. Jedna z brakické lokality z Baltského moře (Ulva flexuosa) a jedna ze sladkovodní lokality v České republice (Ulva pilifera). Cílem bylo zhodnotit jejich kultivační potenciál pro možnosti využití v potravinářství. Byly pozorovány...The green macroalgae from genus Ulva are commonly used in biotechnology as a source of biomass for the production of biofuels or in bioremediation, but mostly for processing in food industry in Asia and other coastal regions. Within Europe, these algae belong to the so-called "approved novel food", however the species which are mainly used have the leaf-like morphology and they are usually imported, so the usage of local European resources is relatively very low. However the tubular morphotypes of the genus Ulva (originally included in the genus Enteromorpha) might probably be an equally promising source of biomass for the use in food industry and other sectors. They show high resistence to wide range of abiotic conditions and they occur not only in marine localities, but also in brackish or even freshwater ecosystems. Considering this, they seem to be a promising source for processing in Central Europe as well. In this study were isolated and cultivated two populations of the genus Ulva typical for the tubular morphotypes. One was from brackish locality in the Baltic sea (Ulva flexuosa) and one from freshwater locality in Czech Republic (Ulva pilifera). The aim was to evaluate their cultivation potential for their potential use in food industry. Their growth rates were observed during the...
Keywords:
biotechnology; cultivation; growth rate; outdoor cultivation; PAM fluorometry; specific growth rate; tubular morphotypes; Ulva; biotechnologie; kultivace; PAM fluorometrie; růstová rychlost; specifická růstová rychlost; tubulární morfotypy; Ulva; venkovní kultivace
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/173290