Název:
Sledování konzumace potravin obsahujících cukr u žákyň 2. stupně ZŠ a střední školy
Překlad názvu:
Monitoring consumption of food containing sugar in pupils of the 2nd grade of elementary school and secondary school
Autoři:
Veselá, Helena ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá problematikou Sledování konzumace potravin obsahující cukr u žákyň 2. stupně ZŠ a středních kol. V teoretické části se zaměřuji na pojem sacharidy, jejich druhy a využití v lidském organismu. Dále se je zde věnována pozornost cukru jako takovému. Jeho historii a škodlivosti na lidský organismus a obsah této pochutiny v potravinách. Ohlédnutí za základy zdravého životního stylu. Dále je v práci popsána historie lidského stravování a současné výživové doporučení pro udržení zdraví. V této práci také hovořím o závislosti a specificky o závislosti na cukru. V této práci předkládám vědecké podklady pro důkaz závislosti na cukru a také vysvětlení, které závislost na cukru popírá. V této práci se také zaměřuji na školní stravování a jeho historii. Hovořím zde také o potravinách, které jsou v současné době dostupné na základních školách a zaměřuji se na stravovací návyky žáků základních a středních škol. Cílem práce bylo zmapovat riziko ohrožení závislosti na cukru u dospívajících dívek. Zaměřila jsem se na dívky základní a střední školy, zmapování stravovacích návyků dospívajících dívek. Průzkum probíhal za pomoci dotazníkového šetření na dvou typech škol. Nejprve byl dotazník vyplněn žákyněmi druhého stupně základní školy v Hostomicích pod Brdy a následně dotazník vyplnily...This diploma thesis deals with the issue of monitoring the consumption of sugar-containing foods in pupils of the 2nd grade of primary and secondary schools. In the theoretical part I focus on the concept of carbohydrates, their types and uses in the human body. Furthermore, attention is paid to sugar as such. Its history and harmfulness to the human body and the content of this delicacy in food. Looking back on the basics of a healthy lifestyle. Furthermore, the work describes the history of human nutrition and current nutritional recommendations for maintaining health. In this work, I also talk about addiction and specifically about sugar addiction. In this work, I present scientific evidence for sugar addiction and also an explanation that sugar addiction denies. In this work I also focus on school meals and its history. I am also talking about the foods that are currently available in primary schools and I focus on the eating habits of primary and secondary school pupils. The aim of the study was to map the risk of sugar addiction in adolescent girls. I focused on elementary and high school girls, mapping the eating habits of teenage girls. The survey was conducted using a questionnaire survey of two types of schools. First, the questionnaire was filled in by the pupils of the second stage of...
Klíčová slova:
cukr; dostupnost; výživa; závislost; žákyně; addiction; nutrition; schoolgirl; sugar,availability