Original title:
Metodika kryokonzervace in vitro kultur ovocných dřevin
Translated title:
Methodology of cryoconservation of in vitro cultures of fruit trees
Authors:
Bilavčík, Alois ; Faltus, Miloš ; Zámečník, Jiří Document type: Methods ISBN: 978-80-7427-342-1
Year:
2020
Language:
cze Publisher:
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Abstract:
[cze][eng] Účel uplatnění metodiky je uložení vybraných genotypů ovocných dřevin, především jabloně a hrušně, v podmínkách kryogenních teplot v rámci Národního programu. Nově vytvořená metodika umožní efektivně a účinně kryokonzervovat genetické zdroje vybraných ovocných dřevin. Metodika přináší nově definované enkapsulačně dehydratační postupy kryoprezervace optimalizované pomocí termické metody diferenční skenovací kalorimetrie.The purpose of the methodology is to store selected genotypes of fruit trees, especially apple and pear trees, in conditions of cryogenic temperatures within the National Program. The newly created methodology will enable efficient and effective cryopreservation of genetic resources of selected fruit trees. The methodology brings newly defined encapsulation dehydration procedures of cryopreservation optimized using the thermal method of differential scanning calorimetry.
Keywords:
fruit trees; safe storage; ultra-low temperatures; bezpečné uchování; ovocné dřeviny; ultranízké teploty Project no.: RO0418 (CEP) Funding provider: MZE Citation: BILAVČÍK, Alois, Miloš FALTUS a Jiří ZÁMEČNÍK. Metodika kryokonzervace in vitro kultur ovocných dřevin. Praha: Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2020. ISBN 978-80-7427-342-1.
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.