Název:
DSC lipidických excipientů
Překlad názvu:
DSC of Lipidic Excipients
Autoři:
Gillová, Martina ; Musilová, Marie (vedoucí práce) ; Doležal, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické technologie Kandidát Mgr. Martina Gillová Konzultant RNDr. Marie Musilová, CSc. Název rigorózní práce DSC lipidických excipientů V této práci je pomocí DSC (diferenciální skenovací kalorimetrie) hodnocena interakce lipidických složek s vodou. V první části práce byly použity vzorky obsahující fosfolipid (DMPE). Vzorky použité v druhé části práce obsahovaly kožní lipidy, prezentované pseudoceramidy (14S24 a H6524) a cholesterolem. Pozornost byla zaměřena především na prokázání existence různých strukturních uspořádání hydratovaných lipidických složek. U vzorků obsahujících fosfolipid DMPE jsme na námi použitém kalorimetru zaznamenali při použití mírně modifikovaných podmínek většinu v literatuře uváděných fázových přechodů. U komerčně vyráběného pseudoceramidu H6524 jsme za obdobných podmínek měření z různých fázových přechodů zaznamenali pouze krystalizační pík. U syntetického pseudoceramidu 14S24 se nám, za námi použitých podmínek měření, nepodařilo žádné fázové přechody prokázat.Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Technology Candidate Mgr. Martina Gillová Consultant RNDr. Marie Musilová, CSc. Title of Thesis DSC of lipidic excipients In this work was evaluated the interaction of the lipidic components with water by using DSC (differential scanning calorimetry). In the first part of this work, we used samples which contained a phospholipid (DMPE). The samples which we used in the second part of the work, contained cutaneous lipids presented by pseudoceramides (14S24 and H6524) and cholesterol. Our attention was especially payed to the vindication of the existence of different structure organizations of hydrated lipidic components. By the samples which contained the phospholipid DMPE, we registered the most of the phase transitions presented in the literature on our calorimeter by using slightly modificated conditions. In similar conditions of the measurement we registered only the crystallization peak from the different phase transitions by the commercially produced pseudoceramide H6524. By the synthetic pseudoceramide 14S24 by used conditions of the measurement we didn't prove any phase transitions.