Original title:
Ovlivnění tvorby sekundárních metabolitů v tkáňové kultuře Hypericum perforatum (L.)
Translated title:
The Influence on Production of Secondary Metabolits in Tissue Culture Hypericum perforatum (L.)
Authors:
Machačková, Jana ; Martin, Jan (advisor) ; Tůmová, Lenka (referee) Document type: Rigorous theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmakognosie Kandidát Mgr. Jana Machačková Konzultant PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Název rigorózní práce Ovlivnění tvorby sekundárních metabolitů v tkáňové kultuře Hypericum perforatum (L.) Metoda použití prekurzorů v biotechnologii spočívá v přídavku prekurzoru do živného média explantátové kultury. K experimentu byla využita kalusová a suspenzní kultura Hypericum perforatum L. Jako prekurzory byly využity fenylalanin a kyselina skořicová v koncentracích 20,0 g/l, 2,0 g/l, 0,2 g/l, resp. 25,0 g/l, 2,5 g/l a 0,25 g/l. Vliv prekurzoru na produkci flavonoidů byl sledován po 4, 24 a 168 h. Kultury byly kultivovány na médiu připravovaném dle Murashigeho a Skooga s přídavkem růstového hormonu BAP 2 mg/ml. Pro stanovení obsahu flavonoidů byla zvolena metoda HPLC. Maximální zvýšení obsahu flavonoidů způsobil prekurzor fenylalanin v koncentraci B, a to u kalusových i suspenzních kultur. Fenylalanin zvýšil produkci zejména quercitrinu u suspenzních kultur. Vůbec nejvyšší nárůst obsahu této látky byl zaznamenán po použití koncentrace C po 168 h (z 0,16 % na 0,22 %). Nejvyšší nárůst produkce hyperosidu pak byl zaznamenán u suspenzních kultur použitím fenylalaninu v koncentraci C, a to po 4 h (z 0,24 % na 0,35 %). Kyselina skořicová se...Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Farmacognosy Candidate Mgr. Jana Machačková Consultant PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Title of Thesis The influence on production of secondary metabolits in tissue culture Hypericum perforatum (L.) Using of precursors is one of the biotechnological methods, where precursors are added to the culture medium. Callus and suspensions cultures of Hypericum perforatum L. were used. Fenylalanin and cinnamoyl acid in concentrations 20,0 g/l, 2,0 g/l and 0,2 g/l, resp. 25,0 g/l, 2,5 g/l and 0,25 g/l were used as precursors. The effect of precursors on the production of flavonoids was evaluated after 4, 24 and 168 hours. Cultures were cultivated on Murashige and Skoog medium with addition 2 mg/ml growthing hormon BAP. HPLC method for analysis was used. Generally, the highest increase of flavonoids was made by precursor fenylalanin in concentration B in callus and suspensions cultures. The top in production of quercitrin was detected in suspension cultures after application fenylalanin in concentration C after 168 hours cultivation (from 0,16 % to 0,22 %). Hyperosid was the most increased by fenylalanin in concentration C after 4 hours cultivation (from 0,24 % to 0,35 %). Cinnamoyl acid as precursor is not suitable for increase...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/47651