Název:
Regulace metabolismu triacylglycerolů v cirkulaci v postprandiální fázi
Překlad názvu:
Regulation of triglyceride metabolism in circulation in postprandial phase.
Autoři:
Zemánková, Kateřina ; Kovář, Jan (vedoucí práce) ; Kazdová, Ludmila (oponent) ; Zlatohlávek, Lukáš (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Zvýšená hladina triacylglycerolů (TG) je v současné době uznávána jako rizikový faktor ischemické choroby srdeční a její snížení je terapeutickým cílem, který vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Tradičně je koncentrace TG stanovena nalačno (8-12 hodin po nočním hladovění) a to hlavně proto, že nárůst koncentrace TG po jídle vede k vysokému kolísání hodnot TG. Lidé však stráví větší část dne v postprandiálním stavu a postprandiální hypertriglyceridémie tedy může hrát významnou roli při určování rizika kardiovaskulárního onemocnění. Postprandiální lipémie je zvýšená a prolongovaná u pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Data z Copenhagen Heart Study poukazují na to, že koncentrace TG stanovená v průběhu dne ("non-fasting" TG) je asociována s rizikem kardiovaskulárních onemocnění více než lačná koncentrace TG. Koncentrace "non-fasting" TG je podstatně ovlivněna individuálními behaviorálními návyky jako je složení stravy a fyzická aktivita jedince. Je otázkou, zda by bylo vhodné identifikovat jedince s vyšším rizikem kardiovaskulárního onemocnění v důsledku zvýšené postprandiální koncentrace TG použitím tukového tolerančního testu analogického ke glukózovému tolerančnímu testu. V roce 2010 skupina odborníků navrhla protokol standardizovaného tukového tolerančního testu, který by...Increased triglyceride (TG) concentration has been generally accepted as a risk factor for ischemic heart disease and, therefore, lowering TG is therapeutic target that should reduce cardiovascular disease risk. Traditionally, concentration of TG is measured in the fasting state (8-12 hours after an overnight fasting) mainly because the rise in TG levels after meal leads to the high variation in TG values. However, human beings spend larger portion of the day in a postprandial state and postprandial hypertriglyceridemia may then play a substantial role in determination of cardiovascular disease risk. The increased and prolonged postprandial lipemia has been found in patients with coronary heart disease. Moreover, recent data from Copenhagen Heart Study point out that the non-fasting TG concentration is associated with cardiovascular disease risk more tightly than the fasting TG concentration. Importantly, concentration of non-fasting TG is substantially affected by individual behavioural habits such as diet composition and physical activity. It remains to be determined whether it would be appropriate to identify individuals at higher risk of cardiovascular disease due to increased postprandial TG using tolerance test analogous to glucose tolerance test. The protocol of standardized fat tolerance...
Klíčová slova:
lipoproteinová lipáza; lipoproteiny; triacylglyceroly; lipoprotein lipase; lipoproteins; triglycerides