Original title:
Vývoj HPLC metody pro stanovení vitaminu E acetátu v přípravcích Geladrink
Translated title:
HPLC method development for determination of vitamin E acetate in Geladrink preparations
Authors:
Kovářová, Lenka ; Šatínský, Dalibor (advisor) ; Pospíšilová, Marie (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Lenka Kovářová Konzultant: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, PhD. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro stanovení vitaminu E acetátu v přípravcích Geladrink Byla vyvinuta HPLC metoda pro separaci a stanovení látky vitaminu E-acetátu v přípravku Geladrink Forte. Metoda je založena na využití kolony Chromolith Performance RP-18e (100 x 4,6 mm) a UV detekce při 290 nm. Vitamin E-acetát byl separován v přítomnosti cholekalciferolu jako vnitřního standardu od matrice přípravku. Sloučeniny byly separovány s využitím izokratické eluce mobilní fází methanol - voda (98: 2) průtokem 2,0 ml/min. Měření probíhalo při 30 řC. Systém umožnil úspěšnou separaci obou složek v čase pod 4 min. Retenční čas cholekalciferolu byl 2,26 min a vitaminu E-acetátu 3,22 min. Rozlišení chromatografických píků cholekalciferolu a vitaminu E-acetátu bylo 5,248. Vyvinutá metoda byla také využita pro analýzu vitaminu E-acetátu v přípravku Pro-Visio. Stanovené koncentrace vitaminu E-acetátu byly přepočítány na obsah vitaminu E, který deklaruje výrobce. Klíčová slova: vitamin E-acetát, HPLC, Geladrink, Pro-Visio.Charles Univerzity in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Lenka Kovářová Consultant: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, PhD. Title of thesis: Development of HPLC method for determination of vitamin E acetate in preparations Geladrink A HPLC method was developed for the determination of content of vitamin E-acetate in preparation Geladrink Forte. The method is based on using Chromolith Performance RP- 18e column (100 x 4.6 mm) and UV detection at 290 nm. The vitamin E-acetate was separated in the presence of internal standard cholecalciferol from ballast matrix. There was used isocratic elution of the mobile phase methanol - water (98:2) at a flow-rate of 2.0 ml/min and at temperature 30 řC during the measurement. The system enabled successful separation in time less than 4 min. The retention time of cholecalciferol was 2.26 min and the retention time of vitamin E-acetate was 3.22 min. Chromatographic resolution between cholecalciferol and vitamin E-acetate was 5.248. Method was applied to analysis of vitamin E-acetate in preparation Pro-Visio, too. The found concentrations of vitamin E-acetate were re-counted on content of vitamin E declared by that the producer. Keywords: vitamin E-acetate, HPLC, Geladrink, Pro-Visio.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/34787