Název:
n-3 polynenasycené mastné kyseliny v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Překlad názvu:
n-3 polyunsaturated fatty acids in prevention of cardiovascular diseases
Autoři:
Pavelka, Jan ; Kraml, Pavel (vedoucí práce) ; Černá, Milena (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Klinické studie dokazují příznivý účinek -3 polynenasycených mastných kyselin na zdravotní stav. Pravidelný příjem n-3 PUFAs v potravě snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tím mohou být efektivním a bezpečným doplňkem farmakoterapie, která se užívá ke snížení rizika infarktu myokardu, arytmií a náhlé smrti. n-3 PUFAs a jejich metabolity potlačují zánět, působí antiaterogenně a stabilizují ateromové pláty a působí proti dalším chronickým chorobám. Jako primární prevence se doporučují alespoň dva pokrmy z ryb týdně, po prodělaném kardiovaskulárním onemocnění je vhodné přijímat 1 gram n-3 PUFAs denně. Bohatým zdrojem EPA a DHA je rybí olej a tučné ryby - losos, tuňák, treska, makrela. ALA se vyskytuje například ve lněném oleji.Clinical trials have documented beneficial effect of n-3 polyunsaturated fatty acids on health. Regular dietary intake of n-3 PUFAs decreases the risk of cardiovascular dieseas. n-3 PUFAs may be a safe and effective supplement to drug treatment for reducing the risk of myocardial infarction, arrhythmia and sudden cardiac death. n-3 PUFAs show antiatherogenic properties; e.g. they decrease inflammation, stabilize atherosclerotic plaques and prevent other chronic deseases. For primary prevention it is recommended to eat fish at least twice a week, people with documented coronary heart disease should consume 1 gram of n-3 PUFAs daily. Fish oil and oily fish (losos, tuna, trout, mackerel) are rich in EPA and DHA. ALA is found e.g. in flax seed oil.