Original title:
Vliv vybraných kovů a chelatorů na oxidaci přírodních látek
Translated title:
Influence of selected metals and chelators on the oxidation of natural substances
Authors:
Ptáčníková, Lucie ; Martin, Jan (advisor) ; Spilková, Jiřina (referee) Document type: Rigorous theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Mgr. Lucie Ptáčníková, Vliv vybraných kovů a chelatorů na oxidaci přírodních látek, rigorózní práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, vedoucí rigorózní práce: PharmDr. Jan Martin, PhD., Hradec Králové, 2014, 53 stran. Rigorózní práce s názvem "Vliv vybraných kovů a chelatorů na oxidaci přírodních látek" se zabývá, jaký vliv mají lanthanoidy a jejich komplexy na oxidaci kyseliny salicylové. Pomocí HPLC analýzy byly stanoveny oxidační produkty (2,3 a 2,5 - dihydroxybenzoové kyseliny). Dále bylo zkoumáno, zda vybrané látky mají vliv na výše zmíněnou reakci. Výsledky nám ukazují, že lanthanoidy a jejich komplexy mají mnohem slabší inhibiční (antioxidační) aktivitu než flavonoidy. Pouze u látky La(CCA) byl korelační vztah mezi koncentrací a inhibicí prokázán. U látek La(AOA) a AOA, korealční vztah prokázán nebyl, ale nepatrnou změnou podmínek by hodnota testovacího kritéria mohla spadnout do kritické oblasti a tudíž by závislost koncentrace na inhibici mohla být významná. Ostatní látky inhibiční aktivitu podle statistického testování nevykazují. Klíčová slova: lanthanoidy - kyselina salicylová - oxidačně-redukční reakce - Spearmanův test pro koeficient korelaceRigorózní práce Mgr. Lucie Ptáčníková 2 ABSTRACT Mgr. Lucie Ptáčníková, Influence of selected metals and chelators on the oxidation of natural substances, Thesis, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, thesis tutor: PharmDr. Jan Martin, PhD., Hradec Králové, 2014, 53 pages. Thesis called "Influence of selected metals and chelators on the oxidation of natural substances" focuses on influence of lanthanides and their complexes on the oxidation of salicylic acid. Oxidation products (2,3 a 2,5 - dihydroxybenzoic acid) were determined by using the high-performance liquid chromatography (HPLC). After that was examined if chosen substances determine reaction mentioned above. The results demonstrate that lanthanides and their complexes have much weaker inhibition (antioxidant) than flavonoids. Correlation was detected in substance La(CCA). Correlation was not detected in substances La(AOA) a AOA, but it might not happen if conditions of experiment would be a little bit different. In the rest of substances correlation was not detected at all. Keywords: lanthanides - salicylic acid - oxidation-reduction reaction - Spearman's test for coefficient of correlation
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/66955