Název:
Příprava košenilového karmínu a identifikace kyseliny karmínové pomocí infračervené spektrometrie
Překlad názvu:
Preparation of cochenial carmine
Autoři:
Helceletová, Zuzana ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Čapek Adamec, Martin (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úkolem této práce bylo připravit malířský pigment s názvem košenilový karmín z usušeného červce nopálového podle historické receptury. Dalším úkolem bylo zjistit přítomnost kyseliny karmínové v usušených červcích, dále v pigmentu připraveného z červců a extraktu carminum rubrum pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR). Výsledkem této práce bylo seznámení se s původem tohoto barviva, příprava pigmentů a identifikace kyseliny karmínové přítomné v připravených pigmentech.The aim of this study was to prepare a red organic pigment named cochineal carmine. The pigment was made out of dried insect called Coccus cacti using historical recipe. Next goal was to detect carminic acid by infrared spectroscopy with Fourier transform (FTIR) in dried bodies of the mentioned insect, then in the pigment prepared from it and in the pigment that was prepared using extract called carminum rubrum. The other results of this work were the comprehension of the origin and preparation of carmine pigment and the identification of carminic acid in both prepared pigments.