Název:
Stanovení laktulosy pomocí kapilární elektroforézy
Překlad názvu:
Determination of Lactulose by capillary zone electrophoresis
Autoři:
Holcová, Kristýna ; Doležal, Martin (vedoucí práce) ; Kučera, Radim (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
ger
Abstrakt: [eng][cze] Determination of Lactulose by capillary zone electrophoresis Kristýna Holcová A lot of sugar analysis methods exist. Capillary Electophoresis (CE), High Performance Liquid Chromatography (HPLC), Gas Chromatogramy (GC), Thin-Layer Chromatography (TLC) etc. HPLC is the method which is most used, however other methods have also some advantage. One of the already described capillary electrophoresis methods is the carbohydrate separation in alkaline medium after chelatation with copper(II) ions with direct UV detection without need of previous derivatization. It has been tested for simple sugars, disaccharides, some amine-acids and inorganic cations. I applied capillary electrophoresis method mentioned above on questions of setting up osmotic laxancium lactulose. Lactulose is disaccharide from the chemistry point of view. It appears in molasses form in commercial medicaments. The method has been suited to the apparature used during the research and tested substance. It has been proved the specifity and accuracy of the method and it has been set up correlative factor (0,9994). Quality and quantity analysis has been applied on chosen samples.Stanovení laktulosy pomocí kapilární elektroforézy Kristýna Holcová Pro analýzu cukr existuje mnoho metod. Kapilární elektroforéza (CE), vysokoú inná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a dal í. Nej ast ji vyu ívanou metodou je HPLC, ale i dal í metody mají své nesporné výhody. Jednou z ji popsaných, kapilárn -elektroforetických metod je separace sacharid v alkalickém prost edí po komplexaci s m natými ionty s p ímou UV detekcí bez pot eby p edchozí derivatizace. Tato metoda byla zkou ena pro jednoduché cukry, disacharidy, n které aminokyseliny i anorganické kationty. V této práci jsem aplikovala vý e zmín nou metodu na problematiku stanovení osmotického laxancia laktulosy. Laktulosa je po chemické stránce disacharid a v komer n vyráb ných lé ivých p ípravcích se nachází ve form sirupu. Metoda byla p izp sobena p ístrojovému vybavení a specifikám testované látky. Byla prokázána specifita metody i správnost a stanoven korela ní faktor (0,9994). U vybraných vzork pak byla provedena kvalitativní i kvantitativní analýza.