Název:
Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Překlad názvu:
Basal metabolic rate, dietary intervention and nutrients producing nociceptive pain in individuals with spinal cord injury
Autoři:
Chaloupková, Eva ; Heller, Jan (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent) ; Kálal, Jan (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...Title: Basal metabolism and nutritional intervention for people with spinal cord injuries Objectives: The main objective of this work was empirical research of case evaluation studies (n = 3), where we analyzed: the relationship between energy expenditure (basal metabolism) and energy intake for people diagnosed with spinal cord injury (SCI). The secondary objective was to determine whether the changes in macronutrient distribution and daily energy intake would result in a decrease in body weight and body fat for individual probands. The pilot study in our work was focused on the overview of variable basal metabolism (BM) values for people with SCI. Methods: In our work, we used the method of indirect calorimetry to measure BM and together with the value of working metabolism we determined in the nutritional intervention (n. i.) the ideal energy intake for our probands. We observed primarily measurable changes in the amount of fat and muscle tissue. Results: We have found that, in keeping with the prescribed n. i. rules, all probands achieved to reduce their body weight. The average body weight loss for probands was 0.29 ± 0.02 kg per week. BM values in our pilot study were 15 to 61% lower for our probands (n = 15) and did not correlate with the height of SCI. Key words: spinal cord injury (SCI),...
Klíčová slova:
bazální metabolismus; míšní léze; stravovací zvyklosti; výživa; basal metabolic rate; dietary habits; nutrition; spinal lesion