Název:
Formulace a hodnocení stability perorální suspenze s nitrofurantoinem pro pediatrii
Překlad názvu:
Formulation and stability evaluation of the oral nitrofurantoin suspension in paediatrics
Autoři:
Strážnická, Julie ; Šklubalová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Dittrich, Milan (oponent) Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] 1 Abstrakt Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Mgr. Julie Strážnická Název rigorózní práce: Formulace a hodnocení stability perorální suspenze s nitrofurantoinem pro pediatrii Cílem této práce je navrhnout složení suspenze s nitrofurantoinem 5 mg/ml pro využití v pediatrii. U vybraných receptur byla sledována stabilita pomocí měření pH a sledování roztřepatelnosti sedimentu. Obsah léčiva v odebrané dávce byl stanoven turbidimetricky Byla formulována suspenze s obsahem methylcelulosového slizu, suchého lékořicového extraktu, sorbanu draselného jako protimikrobní přísady a kyseliny citronové upravující pH suspenze. Na základě výsledků stabilitní studie je doporučeno skladovat přípravek v chladu a za nepřístupu světla s doporučenou dobou spotřeby 14 dní.1 Abstract Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdenka Šklubalová, Ph.D. Student: Mgr. Julie Strážnická Title of Thesis: Formulation and stability evaluation of the oral nitrofurantoin suspension in paediatrics The aim of this thesis is to devise the composition of 5 mg/ml nitrofurantoin suspension to be utilized in paediatrics. In selected recipes the stability was observed by measuring pH and monitoring the ability of suspension sediment particles to raise. The drug content in the taken dose was determined by turbidimetric method. There was formulated a suspension containing methylcellulose slime, dry licorice extract, pottasium sorbate as an antimicrobial preservative and citric acid modifying the pH of the suspension. Based on the results of stability studies, it is recommended that the product be stored in a cool and dark place, and used within 14 days.