Název:
Hygienické parametry syrového kravského mléka ve vztahu k použité dezinfekci mléčné žlázy.
Překlad názvu:
Hygienic parametres of raw cow´s milk in relation to used disinfection of mammary gland.
Autoři:
PEŠLOVÁ, Pavla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo porovnání hygienické jakosti syrového kravského mléka, vyjádřené hodnotami celkového počtu mikroorganismů (CPM) a počtu somatických buněk (PSB) ve čtyřech chovech dojnic používajících pouze postdipping (3 chovy) ve srovnání s chovem používajícím predipping i postdipping. Chovy se od sebe dále lišily technologií ustájení a dojení, použitím pastvy a velikostí stáda. V průběhu dvouletého období (2006 až 2007) byly zjištěny u chovu používajícím predipping i postdipping výrazně nižší průměrné hodnoty CPM (9,46.103.ml-1) v porovnání s chovy používajícími pouze postdipping (15,97.103.ml-1), přičemž rozdíl byl statisticky významný(P = 0,007) na hladině významnosti P < 0,05. Rovněž v ukazateli PSB byly zjištěny nižší průměrné hodnoty u chovu používajícím predipping i postdipping (293,47.103.ml-1) v porovnání s chovy používajícími pouze postdipping (312,06.103.ml-1), přičemž rozdíl byl rovněž statisticky významný (P = 0,01) na hladině významnosti P < 0,05.The goal of the graduation theses was a comparison of the hygenic quality of raw cows milk, it was expressed by the value of total bacterial count (TBC) and somatic cells count (SCC) in four breeds of milking cows using only postdipping (3 breeds) in comparison with breed using predipping and postdipping. The breeds differed in technology of lairage and milking procedures, grazing and the size the herd. During two seasons 2006 till 2007 was discovered that the breeds using predipping and postdipping had significantly less average values of TBC (9,46.103.ml-1) in comparison with the breeds using only postdipping (15,97.103.ml-1), the difference was statistically significant (P = 0,007) on the level of significance P < 0,05. Also it was shown that SCC were below averages levels with using predipping and postdipping (293,47.103.ml-1) in comparison to breeds using only postdipping (312,06.103.ml-1), the difference was also statistically significant (P = 0,01) on the level of significance P < 0,05.
Klíčová slova:
celkový počet mikroorganismů; dezinfekce mléčné žlázy; Mléko; postdipping; počet somatických buněk.; predipping; disinfection milk gland; Milk; postdipping; predipping; the somatic cells count.; the total bacterial count Citace: PEŠLOVÁ, Pavla. Hygienické parametry syrového kravského mléka ve vztahu k použité dezinfekci mléčné žlázy.. České Budějovice, 2008. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/5647