Original title:
Porovnání koherentnch poptávkových systémů: Poptávka po mase v České republice
Translated title:
Comparison of coherent demand systems: The case of meat demand in the Czech Republic
Authors:
Dlasková, Karolína ; Ščasný, Milan (advisor) ; Mikolášek, Jakub (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] There are many models used to estimate demand elasticities. We present a complex review of these studies in our thesis. Our empirical goal is to compare LES, Translog and QUAIDS demand systems according to their performance. In parallel, we estimate the elasticities of meat demand in the Czech Republic for the period 2010 - 2015 using the data of the household budget survey. Comparing the systems by the Akaike and Schwarz criterion, LES demonstrates the best fit for this kind of data. The average of price elasticity for different kinds of meat in the examined period is -0.99, income elasticity then equals to 1.12. These results can have important implications for tax policy, or for commercial use. JEL Classification F12, F21, F23, H25, H71, H87 Keywords Demand, comparison, LES, Translog, QUAIDS, meat Author's e-mail 55606678@fsv.cuni.cz Supervisor's e-mail milan.scasny@czp.cuni.czExistuje mnoho modelů zkoumajících poptávkovou elasticitu. V této práci nabízíme komplexní přehled těchto modelů. Cílem pak je porovnání poptávkových systémů LES, Translog a QUAIDS na základě jejich výkonnosti. Souběžně odhadujeme elasticitu poptávky po mase v České republice za období 2010 - 2015 na datech statistik rodinných účtů. Porovnáním systémů pomocí Akaike a Schwarz kritérií vychází LES jako nejlepší pro tento typ dat. Průměrná cenová elasticita pro různé druhy masa za pozorované období je -0.99, příjmová elasticita se rovná 1.12. Tyto výsledky mohou mít významné důsledky pro daňovou politiku, nebo komerční využití. Klasifikace C31, C34, D11, D12 Klíčová slova Poptávka, porovnání, LES, Translog, QUAIDS, maso E-mail autora 55606678@fsv.cuni.cz E-mail vedoucího práce milan.scasny@czp.cuni.cz
Keywords:
consumer demand; demand systems; expenditure system; meat consumption; consumer demand; demand systems; expenditure system; meat consumption
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/2223