Original title:
Osmolalita parenterálních přípravků. Sacharidy.
Translated title:
Osmolality of parenteral preparations. Saccharides.
Authors:
Mališová, Lenka ; Šklubalová, Zdeňka (advisor) ; Adámek, Roman (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Koncentrace rozpuštěných látek v parenterálních infuzích se vyjadřuje jako molarita. Z terapeutického hlediska je důležitá také znalost osmotické koncentrace. Podle lékopisu musí být infuze označovány hodnotou osmolarity. Osmolaritu však nelze měřit. Měřením na osmometru lze získat osmolalitu, která závisí na molalitě. Pro vzájemný převod molality na molaritu a naopak je nutná znalost hustoty roztoku. K převodu molarity na molalitu je potřeba určit konverzní faktor f. V opačném případě je potřeba zjistit objem roztoku. V této práci byla měřena hustota roztoků glukosy a fruktosy v molální a molární koncentraci v rozsahu 0,1-1,0 mol/kg resp. mol/l při teplotě 15 - 40řC. Byly generovány rovnice pro vzájemný převod mezi molalitou a molaritou. Naměřené hodnoty osmolality byly porovnány s hodnotami osmolarity získanými třemi doporučenými postupy. Nejpřesnější odhad poskytuje rovnice (8) využívající obsah vody v roztoku.Solutes concentration is described by molarity in parenteral infusions. The knowledge of the osmotic concentration is also important from the therapeutic point of view. According to the Pharmacopoeia, each infusion has to be characterised by a value of its osmolarity. However, osmolarity cannot be measured. Measurement using osmometer gives osmolality, which relates to molality. The solution density is needed to perform conversion of molality to molarity and vice versa. To convert molarity to molality, the conversion factor f is needed to be defined. In case of the conversion of molality to molarity, measurement of the solution volume is needed. In this thesis, density of the solutions of glucose and fructose were measured in temperature range of 15- 40řC, both were prepared in molal concentration and molar concentration in range 0,1 - 1,0 mol/kg and/or mol/l, respectively. The equations for mutual conversion between molality and molarity were generated. The measured osmolality values were compared with the values of osmolarity estimated using three recommended methodes. Equation (8), which uses the water content in the solution, gave the most accurate estimation of osmolarity.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/24174