Original title:
Potravinové intolerance
Translated title:
Food intolerance
Authors:
Jirkovská, Magdaléna ; Tlaskalová - Hogenová, Helena (advisor) ; Křížan, Jiří (referee) ; Seifertová, Eva (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Anotace: Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se tématem potravinových intolerancí. Zaměřuje se především na celiakální sprue, popisuje toto onemocnění, jeho klinické formy, symptomy, komplikace, vyšetřovací metody, diagnózu a léčbu. Část bakalářské práce pojednává o vztahu glutenu k dalším chorobám, jako jsou glutenenová senzitivita či autismus.This bachelor's thesis is a literature research that deals with food intolerances. It focuses primarily on celiac sprue, describes the disease, its clinical manifestations, symptoms, complications, methods of investigation, diagnosis and treatment. Part of the thesis deals with relationship of gluten to other diseases such as gluten sensitivity or autism.
Keywords:
casomorphin; coeliac disease; gluten; gluten-free diet; glutenin; gluteomorphin; prolamin; bezlepková dieta; celiakie; gluten; glutenin; gluteomorfin; kasomorfin; lepek; prolamin
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/53049