Original title:
Nutriční den na standardním a intenzivním lůžku fakultní nemocnice
Translated title:
The Nutrition Day at the standard and intensive care beds in the teaching hospital
Authors:
Lupoměská, Petra ; Meisnerová, Eva (advisor) ; Novák, František (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se skládá ze dvou částí, a to z teoretické a praktické. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, první seznamuje s obecnými informacemi o malnutrici jako je její definice, prevalence, dělení, příčiny, následky a možnosti diagnostiky. Následující kapitola uvádí algoritmus nutriční péče, zbývající se pak zaměřují na umělou výživu. Jsou v nich popsány indikace, kontraindikace, komplikace i další podstatné údaje o výživě enterální i parenterální. Praktická část je věnována celosvětovému programu "Nutriční den" a hodnocení dat získaných právě během konání tohoto dne v listopadu loňského roku od pacientů IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Získávání dat bylo realizováno kvantitativním výzkumným šetřením formou standardizovaných formulářů. V rámci výzkumu byly zvoleny dva cíle, prvním bylo zjistit, jaký byl perorální příjem pacientů během hospitalizace. Tento cíl splněn nebyl, neboť ne všichni pacienti umístění na standardním lůžku byli ochotni dotazník vyplnit. Bylo ale zjištěno, že z celkového počtu 62 nemocných, o kterých byl údaj o příjmu získán, snědlo celou porci nemocniční stravy pouhých 29 %. Druhým cílem bylo zjistit, zda u pacientů umístěných na jednotkách intenzivní péče došlo k dosažení plánovaného denního příjmu kalorií či nikoliv. Tento cíl...The Bachelor thesis consists of two parts - the theoretical and the practical one. The theoretical part is divided into several chapters; the first one is focused on the main information about malnutrition such as its definition, prevalence, classification, causes, impact and the methods of diagnosing. The following chapter describes the algorithm for nutritional care; the rest of the chapters deal with the artificial nutrition, where the indications, contraindications, complications and other essential information related to enteral and parenteral nutrition are described. The practical part is dedicated to the worldwide programme "Nutrition day" and also to the evaluation of the data given by patients of the 4th internal clinic VFN in Prague during the programme. The research part was carried out on grounds of quantitative survey through a standardized questionnaire. There are two aims to the study; the first one was to find out the food intake of all patients of the 4th internal clinic. This goal was not accomplished, because not every patient placed in the standard ward was willing to complete the questionnaire. However, the study showed that only 29 % out of 62 patients who completed the questionnaire ate the whole portion of meal. The second aim was to find out if the daily calorie intake...
Keywords:
enteral nutrition; malnutrition; Nutrition day; nutritional support; parenteral nutrition; enterální výživa; malnutrice; Nutriční den; nutriční podpora; parenterální výživa
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/74938