Název:
Stanovení celkového obsahu železa ve vybraných výživových doplňcích
Překlad názvu:
Determination of total iron content in selected food supplements
Autoři:
Štádlerová, Barbora ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Rychlovský, Petr (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá stanovením celkového obsahu železa ve třech různých potravinových doplňcích pomocí tří analytických metod. Výživové doplňky zkoumané v této práci jsou Biovit C60, Hemofin a Aktiferrin Compositum. Použité metody jsou manganometrická titrace, atomová absorpční spektrometrie a sekvenční injekční analýza s UV/VIS spektrofotometrickou detekcí. Roztoky jednotlivých přípravků byly připraveny dvěma způsoby - rozpuštěním v deionizované vodě a pomocí mikrovlnného rozkladu. Mikrovlnný rozklad je vzhledem ke složení přípravků vhodnější metodou přípravy roztoků. Manganometrická titrace vzhledem k matrici analyzovaných vzorků není vhodná pro stanovení celkového množství železa v těchto výživových doplňcích. Atomovou absorpční spektrometrií byl stanoven obsah železa technikou plamenové atomizace výpočtem z kalibrační závislosti. U metody sekvenční injekční analýzy se spektrofotometrickou detekcí byl jako činidlo použit 1,10-fenantrolin, který se železnatými ionty tvoří červený komplex. Měření bylo prováděno při vlnové délce 512 nm. Hodnoty nejbližší hodnotám obsažených v příbalových informacích přípravků byly obdrženy při stanovení atomovou absorpční spektrometrií.In this bachelor's thesis a comparison of three analytical methods for total iron determination in three different food supplements is described. The examined food supplements are Biovit C60, Hemofin and Aktiferrin Compositum. The three methods used for determination of iron are manganometric titration, atomic absorption spectrometry and sequential injection analysis paired with spectrophotometric detection. Two methods were used to prepare solutions of each supplement - they were dissolved in distilled water and also prepared by microwave decomposition of samples. The microwave decomposition is definitely a more suitable preparation method in this case, considering the composition of each supplement. The least suitable of all three methods mentioned above has to be the manganometric titration due to the composition of the matrix. The calibration curve was used to determine total iron content by atomic absorption spectrometry with flame atomization. The agent used in sequential injection analysis to create a product, which can be detected by UV/VIS spectrophotometry was 1,10-phenantroline. The final product was red with the absorption maximum at 512 nm. The most accurate results were obtained by atomic absorption spectrometry.