Original title:
Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva
Translated title:
Viniculture and wine-production from the legal point of view
Authors:
Osičková, Jitka ; Damohorský, Milan (advisor) ; Drobník, Jaroslav (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá právní úpravou vinohradnictví a vinařství v České republice. Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře, jak odborné tak i laické veřejnosti, s vinohradnickým a vinařským právem v celém jeho rozsahu a systematice. Za tímto účelem je podrobněji rozebrána právní úprava vinohradnictví a vinařství podle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů, s ohledem na unijní právní předpisy. Diplomová práce je rozdělena na sedm částí. V úvodní části, práce vymezuje nejčastěji použité zkratky. První kapitola diplomové práce pojednává o původu a pěstování vinné révy a výrobě vína. Druhá část se zabývá historickým vývojem vinohradnického a vinařského práva na území České republiky a je rozdělena do pěti podkapitol pro přehlednost. Třetí část vymezuje postavení vinohradnického a vinařského práva v systému Českého právního řádu a charakterizuje toto specifické zemědělské odvětví. Čtvrtá část poskytuje přehled právních pramenů vinohradnického a vinařského práva. Z hlediska systematičnosti je tato část rozdělena na prameny mezinárodního práva, unijního práva a v neposlední řadě českého práva. Část pátá je nerozsáhlejší a stěžení částí této diplomové práce. Zabývá se současnou právní úpravou vinohradnictví a vinařství v ČR dle platného zákona č....This thesis deals with the legislation of viticulture and winemaking in the Czech Republic. The main goal of this thesis is to introduce to the readers both, professionals and non-professionals, viticulture and wine law in its full extensity. For this reason, we deeply analyze the Act No. 321/2004 describing viticulture and winemaking as amended by subsequent law. The thesis is composed of seven main chapters. The abbreviations, witch are subsequently used in the work, are defined in the separate chapter. The first part is an introduction to the topic and describes the origin of growing grape-wine and winemaking. The second part deals with the historical development of vineyard and wine law in the Czech Republic. For the sake of clarity, second part is divided into five subsections. The third chapter defines the position of vineyard and wine law in legal system of Czech Republic and characterizes this specific agriculture sector. The fourth part provides a review of written sources of vineyard and wine law. The chapter is hierarchically separated into the categories: international law, EU law and Czech law. Part five is major and it is the most extensive part of this diploma. It deals with the current legislation of viticulture and winemaking in the Czech Republic by Act No. 321/2004 Coll. It...
Keywords:
grape-vine; oenological practices; Vineyard law; wine classification and wine labeling; wine products; wine-grower; wine-maker; winemaking law; enologické postupy; klasifikace a označování vín; vinař vinohradník; vinařské produkty; vinařské právo; vinná réva; Vinohradnické právo
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/33631