Název:
Kontaminace syrového kravského mléka psychrotrofními mikroorganismy.
Překlad názvu:
CONTAMINATION OF RAW COR´S MILK WITH PSYCHROTROPHIC MICROORGANISMS
Autoři:
ŠIMÁK LÍBALOVÁ, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2007
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá možnými příčinami pomnožení psychrotrofních mikroorganismů při manipulaci nebo úložném procesu syrového kravského mléka . Jejich počet může dosahovat počtu mesofilních mikroorganismů zvláště při nedodržení úchovných teplot skladovaného mléka. Podobné procentuální zastoupení pak mají lipolytické a proteolytické psychrotrofní bakterie, které svou schopností tvořit termostabilní lytické enzymy představují největší riziko při náročnějších technologiích zpracování mléka. Analyzuje poměrně těsné vztahy mezi celkovým počtem prychrotrofních mikroorganismů a proteolytickými i lipolytickými psychrotrofními bakteriemi a statisticky hodnotí sezonní vývoj zastoupení celkového počtu psychrotrofních a mesofilních mikroorganismů na souboru dat v letech 2005 a 2006.This thesis deals with the handling or storage of raw cow{\crq}s milk during which the recommended temperature is exceeded results in an increase of psychrotrophic bacteria count which can reach to the mesophilic bacteria count. The similar percentages come to lipolytic and proteolytic psychrotrophic bacteria which produce heat-stable enzymes posing the most serious danger to exacting technological procedures. It analyses relatively close relations were observed between the groups psychrotrophic bacteria and proteolytic psychrotrophic bacteria and the groups psychrotrophic bacteria and lipolytic psychrotrophic bacteria. The seasonal dynamism of psychrotrophic bacteria and mesophilic bacteria were studied in a set of microbiologic data in 2005 and 2006.
Klíčová slova:
celkový počet psychrotrofních mikroorganismů; mléko; počet lipolytických psychrotrofních bakterií; počet proteolytických psychrotrofních bakterií; sezónní dynamika mikroorganismů; lipolytic bacteria count; milk; proteolytic bacteria count; psychrotrophic bacteria count; seasonal dynamism of microorganisms Citace: ŠIMÁK LÍBALOVÁ, Kristýna. Kontaminace syrového kravského mléka psychrotrofními mikroorganismy.. České Budějovice, 2007. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/5650