Original title:
Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět
Translated title:
Food as cultural and social phenomenon, ethics of dining - gastronomical world
Authors:
Vrána, Michal ; Šmíd, Jan (advisor) ; Hanuš, Jiří (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] NÁZEV: Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět AUTOR: Michal Vrána KATEDRA: Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Jan Šmíd, Ph. D. ABSTRAKT: Ve své bakalářské práci na téma "Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět", pojednám o fenoménu jídla v kontextu širších sociokulturních a uměleckých oblastí. Představím obecné pohledy na jídlo a gastronomii v různých historických epochách a civilizacích až do současnosti. Zaměřím se především na znázorňování "jídelní" a "stolovací" tématiky v dějinách umění i umělecké produkce. Zmíním se také o rozvoji pravidel etikety, rituálních hostin a společenského stolování. V didaktické části realizuji projekt v hodině výtvarné výchovy na vybrané základní škole.TITTLE: Food as cultural and social phenomenon, ethics of dining - gastronomical world. AUTHOR: Michal Vrána DEPARTMENT: Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství SUPERVISOR: PhDr. Jan Šmíd, Ph. D. ABSTRACT: In his thesis on "Food as a cultural and social phenomenon, ethics dining - gastronomic world" by dealing with the phenomenon of food in the context of broader socio-cultural and artistic fields. Introduce general views on food and gastronomy in different historical epochs and civilizations to the present. I will focus primarily on the depiction of "dining" and "stolovací" themes in art history and art production. I will mention the development of rules of etiquette, ritual feasts and social dining. The didactic part, carries out projects in the hour of art education in selected primary school.
Keywords:
art education; contextes of culture and art; food; gastronomy; gastronomie; jídlo; kontexty kultury a umění; výtvarná výchova
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/54097