Název:
Výživa a stravovací návyky učitelů základních škol
Překlad názvu:
Nutrition and eating of teachers in primary schools
Autoři:
Vávrová, Gabriela ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] NÁZEV: Výživa a stravovací návyky učitelů základních škol AUTOR: Gabriela Vávrová KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRAKT Moje bakalářská práce se věnuje problematice v oblasti výživy a stravovacích návyků učitelů základních škol v České republice. Konkrétněji se práce zaobírá racionálním stravováním, časovými možnostmi stravování u učitelů během dne a běhen pracovní doby. Dále se věnuje otázce, jaké potraviny učitelé preferují ve svém stravování a s odkazem na výživová doporučení pro Českou republiku. Tímto doporučením by se měl řídit každý občan České republiky. Zdravá výživa patří mezi základní kameny zdravého životního stylu, který je pro naše zdraví velmi důležitý. Práce je rozdělena na dvě základní části - na část teoretickou, kde se podrobněji seznámíme s výživovým doporučením pro obyvatelstvo České republiky, stravovacími návyky obyvatelstva České republiky a složkami výživy. Dále se seznámíme s často mediálně diskutovaným povoláním učitele, s klady a zápory tohoto povolání a jeho vlivem na zdraví. Praktická část rozebírá zjištění o stravovacích návycích učitelů základních škol, které byly získány s využitím dotazníkového šetření. Na celé řadě otázek chceme především zjistit, jak vzorku učitelů záleží na své výživě, jaké mají stravovací návyky a v neposlední...TITLE: Nutrition and eating of teachers in primary schools AUTHOR: Gabriela Vávrová DEPARTMENT: Department od Education SUPERVISOR: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRACT My bachelor's thesis deals with issues in the field of nutrition and eating habits of primary school teachers in the Czech Republic. More specifically, the work deals with rational eating, time options for eating with teachers during the day and during working hours. It also deals with the question of which foods teachers prefer in their diet and with reference to nutritional recommendations for the Czech Republic. Every citizen of the Czech Republic should follow this recommendation. Healthy nutrition is one of the cornerstones of a healthy lifestyle, which is very important for our health. The work is divided into two basic parts - the theoretical part, where we get acquainted in more detail with the nutritional recommendations for the population of the Czech Republic, the eating habits of the population of the Czech Republic and the components of nutrition. We will also get acquainted with the often media-discussed profession of a teacher, with the pros and cons of this profession and its impact on health. The practical part analyzes the findings on the eating habits of primary school teachers, which were obtained using a questionnaire...
Klíčová slova:
strava; učitel; záklaní škola; nutrition; primary school; teacher