Original title:
Stanovení hladin mastných kyselin ve vybraných tkáních
Translated title:
The determination of fatty acids level in chosen tissues
Authors:
Kynclová, Kamila ; Kuchařová, Monika (advisor) ; Kubíček, Vladimír (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikální chemie Kandidát: Kynclová Kamila Vedoucí diplomové práce: Mgr. Monika Kuchařová, Ph.D. Název diplomové práce: Stanovení hladin mastných kyselin ve vybraných tkáních Mastné kyseliny jsou nedílnou součástí mnoha metabolických procesů v organismu. Práce se v teoretické části zabývá především omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, jejich obecnou charakteristikou, metabolismem a vlivem na různá onemocnění. Jsou zde popsány role mastných kyselin v nádorových onemocněních, neuropsychiatrických poruchách a onemocněních zánětlivých. V práci je dále zmíněna metoda plynové chromatografie, která byla použita pro stanovení hladin mastných kyselin. Experimentální část práce se zabývá stanovením podílu mastných kyselin ve vybraných tkáních a je složena z pracovního postupu, chromatografické analýzy a výsledků. Analyzováno bylo 13 mastných kyselin v 7 různých tkáních: subendokardiální tkáni, tkáni z parenchymu jater, tkáni ledvin a nadledvin, kosterním svalu, tukové a mozkové tkáni. Tkáně byly odebrané od 20 zdravých, náhle zemřelých, jedinců. Dárci byli rozděleni do dvou skupin podle věku. Získané údaje byly statisticky zpracovány a rozděleny podle jednotlivých mastných kyselin. V závěru jsou zhodnoceny výsledky mezi skupinami...Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biophysics and Physical Chemistry Candidate: Kamila Kynclová Supervisor of Diploma Thesis: Mgr. Monika Kuchařová, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Determination of fatty acids levels in selected human tissues Fatty acid are an essential part of many metabolic processes in the body. The theoretical part of the the thesis presents primarily omega-3 and omega-6 fatty acids, their general characteristics, metabolism and their effect on various disease. The roles of fatty acid in cancer, neuropsychiatric and inflammatory diseases are described here. The thesis also mentions the method of gas chromatography, which was used to determine the levels of fatty acids. The experimental part of the thesis includes method, chromatographic analysis and results. 13 fatty acids in 7 different tissues were analyzed: subendocardial tissue, liver parenchymal tissue, kidney and adrenal tissue, skeletal muscle tissue, adipose and brain tissue. Tissues were collected from 20 healthy, suddenly deceased, cadavers. Donors were divided into two groups according to age. The obtained data were statistically processed and divided according to individual fatty acids. In the end the results between the two groups were evaluated with a possible explanation of the...
Keywords:
essential fatty acids; gas chromatography; omega-3 and omega-6 fatty acids; esenciální mastné kyseliny; omega-3 a omega-6 mastné kyseliny; plynová chromatografie
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/150611