Original title:
Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus 1. typu
Translated title:
Low-carbohydrate diet in diabetes mellitus type 1 treatment
Authors:
Němečková, Monika ; Krejčí, Hana (advisor) ; Hásková, Aneta (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem diplomové práce je vliv nízkosacharidové stravy na léčbu onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém je pro pacienty nutné aplikovat inzulin. K úspěšné kompenzaci diabetu přispívá také výběr vhodných sportovních aktivit, dobrý zdravotní i psychický stav a především úprava stravovacích návyků. Tato práce poukazuje na nízkosacharidovou stravu jako na jednu z možností, jak se diabetici mohou stravovat. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část stručně popisuje onemocnění a představuje doporučenou a nízkosacharidovou stravu. V další části se zabývá také pohybovou aktivitou. Popisuje problematiku sportování lidí s diabetem, kteří jsou jak na běžné stravě, tak na stravě s omezeným množstvím sacharidů. Praktická část ukazuje výsledky z glukózových senzorů (Free Style Libre, Dexcom G6 a Medtronic), které kontinuálně měří hladinu krevního cukru. V praktické části bylo formou dotazníku osloveno osm respondentů s diabetem 1. typu, kteří přešli z doporučené stravy na nízkosacharidové stravování. Účelem dotazníku bylo posouzení vlivu přechodu na nízkosacharidovou stravu na kompenzaci diabetu, četnost hypoglykémií, spotřebu inzulinu i zvládání sportovních aktivit. Další součástí praktické části bylo porovnání základních...The topic of the diploma thesis is the influence of a low-carbohydrate diet on the treatment of type 1 diabetes mellitus. It is an autoimmune disease for which it is necessary for patients to administer insulin. The selection of suitable sports activities, good health and mental condition and, above all, the adjustment of eating habits also contribute to the successful compensation of diabetes. This work demonstrates a low-carbohydrate diet as one of the possibilities diabetics can eat. The work is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part briefly describes the disease and presents the recommended and a low- carbohydrate diet. The following section also addresses physical activity. It describes the issues of sports for people with diabetes who are on a regular diet, as well as on low-carbohydrate diet. The practical part shows the results of glucose sensors (Free Style Libre, Dexcom G6 and Medtronic), which continuously measure blood sugar levels. In the practical part, eight respondents with type 1 diabetes, who switched the recommended diet for a low-carbohydrate diet, were surveyed in the form of a questionnaire. The purpose of the questionnaire was to assess the effects of switching to a low- carbohydrate diet on: the compensation of diabetes; the frequency of...
Keywords:
compensation of diabetes; diabetes mellitus type 1; glycemia; insulin; low-carbohydrate diet; physical activities with diabetes; recommended diet; diabetes mellitus 1. typu; doporučená strava; glykémie; inzulin; kompenzace diabetu; nízkosacharidová strava; sportování s diabetem
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/147090