Original title:
Biotechnologická produkce PHA z odpadních substrátů
Translated title:
Biotechnological production of PHA from waste substrates
Authors:
Krejčiřík, Roman ; Hrabalová, Vendula (referee) ; Obruča, Stanislav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem produkce polyhydroxyalkanoátů za použití extraktu z vinných matolin. Cílem práce bylo zjistit, zda lze využít extrakt z vinných matolin jako substrát pro produkci polyhydroxyalkanoátů (PHA). Na přípravu extraktů byly použity matoliny z odrůd Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Pálava, Sauvignon, Rulandské bílé, Frankovka (růžové víno) a Frankovka (červené víno). Pro tento výzkum byly vybrány termofilní bakterie Schlegelella thermodepolymerans, Caldimonas meghalayensis, Tepidimonas taiwanensis a přírodní izolát s označením 34, ze kterých byl následně vybrán nejlepší PHA producent. Nejlepší přeměnu zbytkových cukrů na PHA prokázala bakterie T. taiwanensis, která poté byla použita na všechny následné kultivace. Nejvyšších koncentrací vyprodukovaného PHA při použití neředěných vzorků bylo dosaženo na extraktech z odrůd Sauvignon a Rulandské bílé. U ostatních extraktů patrně došlo k inhibici látkami obsaženými v extraktu. Za účelem optimalizace bylo provedeno zředění matolinového extraktu s vodou. Nejvyšších koncentrací PHA při použití zředěných extraktů bylo dosaženo u extraktu z odrůd Frankovka (růžové víno) a Frankovka (červené víno).
The presented bachelor thesis deals with the study of polyhydroxyalkanoates using wine grape pomace extract. The thesis aims to determine whether it is possible to use wine grape pomace extract as a substrate for polyhydroxyalkanoates (PHA) production. For this research, four thermophilic bacterial strains were selected such as Schlegelella thermodepolymerans, Caldimonas meghalayensis, natural isolate labeled as 34, and Tepidimonas taiwanensis, from which the most suitable bacterium was subsequently selected. The best transformation of residual sugars showed T. taiwanensis, and therefore it was used for all the further fermentation. The extracts were prepared out of wine marc of Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Pálava, Sauvignon, Rulandské bílé, Frankovka (rosé), Frankovka (red wine). The highest PHA concentration was detected after fermentation with concentrated extracts of Sauvignon and Rulandské bílé. Fermentation processes in other extracts were most likely inhibited by the components they contained. Optimization was performed by dilution of extracts with water. The highest concentrations of PHA while using dilute extracts were achieved with the extract from different kinds of Frankovka (rosé) and Frankovka (red wine).
Keywords:
grape pomace; Polyhydroxyalkanoates; polyhydroxybutyrate; Tepidimonas taiwanensis; thermophilic microorganisms; waste substrates; odpadní substráty; Polyhydroxyalkanoáty; polyhydroxybutyrát; Tepidimonas taiwanensis; termofilní mikroorganismy; vinné matoliny
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/201355