Original title:
Mikrobiologická kontaminace obalového skla
Translated title:
Microbial contamination packaging glass
Authors:
Bělohoubková, Tereza ; Vítová, Eva (referee) ; Veselá, Mária (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce pojednává o vzniku mikrobiální kontaminace při výrobě obalového skla používaného v potravinářském průmyslu. Teoretická část definuje pojem obal, jeho funkce a legislativu spojenou s obalovým sklem. Detailně popisuje výrobu obalového skla a potenciální místa vzniku mikrobiálního znečištění. V práci jsou charakterizovány nežádoucí mikroorganismy přítomné u obalového skla a možnosti jejich stanovení. V praktické části byly analyzovány stěry z výrobků obalového skla pomocí ATP bioluminiscence a stanovena hodnota pH vnitřního povrchu skla za účelem determinace druhů mikroorganismů schopných přežívat na skleněném povrchu. V závěru práce jsou diskutována ustanovení, která snižují rizika mikrobiálního znečištění.
The bachelor thesis contemplates the formation of microbial contamination during production of glass packaging used in food industry. The theoretical part defines the word packaging, its function and legislation of glass packaging. Glass packaging production is described as well as arising risks of potential microbial contamination. Unacceptable microorganisms with ability to live on the surface of glass packaging and possible determination of the microorganisms are characterized in the thesis. In the practical part swabs of produced glass packaging were analyzed by ATP bioluminescence and pH of the inner glass surface was determined to assess species of microorganisms able to live on glass surface. Conclusion of the thesis discusses establishments to lower the risk of microbial contamination.
Keywords:
ATP bioluminescence; Food packaging; glass packaging; glass surface pH; microbial contamination; ATP bioluminiscence; mikrobiální kontaminace; obalové sklo; pH povrchu skla; Potravinové obaly
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/201242