Original title:
Ovlivňování drsnosti povrchu materiálů vytvořených technikou SLM a vliv drsnosti na makroskopické vlastnosti
Translated title:
Influencing the surface roughness of materials created by the SLM technique and the influence of roughness on macroscopic properties
Authors:
Rotter, Marek ; Havlík, Petr (referee) ; Jan, Vít (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
Práce shrnuje princip metody SLM a uvádí nejpoužívanější materiály pro tuto technologii a jejich vlastnosti. Pozornost je soustředěna převážně na ovlivňování drsnosti takto vyrobených materiálů, kdy bylo provedeno elektro-chemické leštění v koncentrované kyselině fosforečné s pěti různými nastaveními. Bylo vypozorováno, že vysoká drsnost je způsobena dvěma faktory, přitavenými zrníčky neroztaveného kovového prášku a vrstvenou strukturou. Nejlepším výsledkem bylo leštění při 8 V, 0,5 A a po 40 min, kdy bylo dosaženo vlnitého zahlazeného povrchu, jehož parametr Ra klesl z původních 5,0 m na 3,9 m. Byl tak odstraněn jeden z faktorů způsobující vysokou drsnost povrchu.
Theses resumes the principle of SLM method and submits the most used materials for this technology and its properties. The main issue is influencing the surface roughness of these materials, when the electro-chemical polishing in the concentrated sulfuric acid was used with five difference options. It was observed, that the roughness is caused by two factors, fused nonmelted grains of metal powder and layered structure. Polishing at 8 V, 0,5 A and after 40 min was the best results, when the smooth wave surface was achieved. The Ra parameter descended from initial 5,0 m to 3,9 m after this polishing. One of the factors, which causes the high roughness, was eliminated.
Keywords:
AlSi10; electro-chemical polishing; SLM; surface roughness; AlSi10; drsnost povrchu; elektro-chemické leštění; SLM
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/197272