Original title:
Reakce na abiotický stres u tkáňových kultur jabloně (Malus domestica Borkh.)
Translated title:
Abiotic stress resposes in apple (Malus domestica Borkh.) tissue cultures
Authors:
Krsek, Daniel Document type: Rigorous theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Abiotické stresové faktory ovlivňující vodní bilanci rostliny jsou významnou příčinou rozsáhlých ztrát na zemědělsky významných plodinách. Vzhledem k přisedlému způsobu života se u rostlin vyvinuly rozmanité mechanismy jak se s nepříznivými životními podmínkami vypořádat. Vzhledem k tomu, že řada abiotických stresových faktorů jako nedostatek vody, zasolení, nebo působení nízkých teplot ovlivňuje osmotický potenciál rostliny, je jedním z významných mechanismů stresové odpovědi osmotické přizpůsobení. Tuto stresovou odpověď zajišťují organické molekuly nazývané kompatibilní soluty zahrnující neredukující sacharidy, kvartérní amoniové sloučeniny, terciární sulfoniové sloučeniny a aminokyseliny (prolin). Kromě vlastní osmotické funkce tyto látky působí jako osmoprotektanty tak, že nahrazují hydratační obaly a udržují tak integritu membrán a makromolekul při nedostatku vody. Kompatibilní soluty také přispívají ke zhášení volných kyslíkových radikálů, jejichž produkce se při stresu významně zvyšuje. Tato diplomová je zaměřena na jabloň (Malus domestica), která vedle sacharózy a sorbitolu jako primárních fotosyntetických produktů využívá sacharidy rafinózové řady (RFO) pro transport na dlouhé vzdálenosti. Pro zachycení možného spojení rozdílné tolerance ke stresu s akumulací neredukujících sacharidů byly...Abiotic stress factors, primarily those which disturb plant water balance, cause extensive crop losses. With regard to sessile lifestyle, many mechanisms how to cope with these unfavourable conditions were developed during evolution of plants. As common impact of many of these stresses like drought, salinity or low temperatures is of osmotic nature, the osmotic adjustment represents important part of plant stress response. Mostly, this component of stress reaction is provided by organic compounds, which are referred to as compatible solutes, including polyhydroxyl compounds (sucrose, sugar alcohols, cyclitols, and oligosacharides) and nitrogen-containing compounds (mainly proline). The effect of these solutes is not only osmotic, but also osmoprotective as they are able to preserve integrity of membranes and macromolecules by mimicking their water envelope. The compatible solutes also contribute to quenching of reactive oxygen species overproduced under these stress conditions. This study is focused on apple (Malus domestica) producing, beside sucrose, sugar alcohol sorbitol as primary photosynthetic product and transporting these carbohydrates along with raffinose family oligosaccharides (RFO) for a long distance. In vitro tissue cultures derived from leaves of two apple cultivars differing in...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/24402