Original title:
Trendy v české tradici stravování
Translated title:
Trends in Traditional Czech Cuisine
Authors:
Janíčková, Klára ; Vinopal, Jiří (advisor) ; Richter, Eva (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Stejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy tato bakalářská práce odhaluje změny v prezentaci receptů na tradiční pokrmy vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie(english) Just like the whole society is going through modernization, culture and tradition is experiencing the very same modernization and it is being changed. Every culture contains food, it is a component of everyday life for all people. Food satisfies needs, it develops creativity, but it is as well part of socialization and interpersonal communication. The whole process of food purchase, food preparation and food consumption is interwoven by values and norms, learned stereotypes and social pressures. This bachelor's thesis works with content analysis and it reveals changes made in the presentation of recipes for czech traditional dishes, looking at the modernization of society, eating habits and gastronomic scene of the Czech Republic in culinary magazines printed for Czech public. These recipes are compared to traditional version from author Marie Janků- Sandtnerová. The content analysis showed that modern recipes are rich in ingredients and there are as well changes in terms of health and nutritional benefits. Key words: tradition; modernization; food; traditional kitchen; eating habits; eating trends; gastronomy
Keywords:
tradition|modernization|food|traditional kitchen|eating habits|eating trends|gastronomy; tradice|modernizace|jídlo|tradiční kuchyně|stravování|stravovací trendy|gastronomie
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/121429