Original title:
Život celiaka a jeho rodiny v dnešní době
Translated title:
Life of coeliac and his family in these days
Authors:
Machovcová, Denisa ; Kohout, Pavel (advisor) ; Pavlík, Vladimír (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Název: Život celiaka a jeho rodiny v dnešní době Cíle: Cílem mé diplomové práce je zmapovat úskalí života člověka s onemocněním zvané celiakie. Jedná se především o problémy s bezlepkovou dietou, která je u celiakie zásadní. Problémy se stravováním mimo domov, nakupování surovin pro přípravu jídla doma, finanční náročnost tohoto stravování a v neposlední řadě i podpora ze stran zdravotních pojišťoven a státu. Metody: Teoretická část práce obsahuje poznatky o celiakii, jakožto onemocnění, to znamená charakteristiku jejího vzniku, diagnostiky a léčby. Dále jsou zpracovány poznatky o bezlepkové dietě a problémy spojené s tímto stravováním. V neposlední řadě je zmíněna dieta a dostupnost potravin k bezlepkovému stravování. V praktické části jsem využila dotazníkovou metodu, přičemž anonymní dotazník byl vytvořen v elektronické podobě pomocí Google formulářů, a poté rozeslán prostřednictvím internetu. Dotazník byl vyplněn 296 respondenty. Výsledky: Ze získaných výsledků můžeme konstatovat, že většina respondentů občas poruší dietu vlivem sociálního začlenění. Dále jsme sledovali četnost stravování v zařízení pohostinství, přičemž většina dotazovaných občas toto zařízení navštíví, a to méně často než jednou za týden. Důvodem sporadického navštívení restaurací či dokonce žádné, je špatná zkušenost s...Name: Life of coeliac and his family in these days Aim: The aim of my diploma thesis is to map life difficulties of people with celiac disease. First of all, it is a problem with gluten-free diet which is essential for celiac disease. Problems with eating out, shopping for ingredients for meal preparation at home, expensiveness of this eating, and last but not least, support from insurance companies and the state. Methods: The theoretical part includes findings about celiac disease as an illness, it means the characteristics of its origin, diagnostics and treatment. Furthermore, findings about gluten- free diet and problems related to this kind of eating were worked. Last but not least, diet and availability of food for gluten-free eating are mentioned. I applied a survey method in the practical part, in which case an anonymous survey was created electronically by using Google forms, and then sent out via internet. The survey was filled out by 296 respondents. Outcome: We can see from the outcomes that most of the respondents sometimes break the diet due to social integration. Furthermore, we observed the frequency of eating in restaurant services, in which case most of the people sometimes visit, it means less than once a week. The reason of sporadic or even no visit to restaurants is bad...
Keywords:
Celiac disease; gluten-free diet; gluten-free diet difficulty; lifestyle of celiac people; problems related to gluten-free diet; bezlepková dieta; Celiakie; náročnost bezlepkové diety; problémy související s bezlepkovou dietou; životní styl celiaků
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/120512