Original title:
Význam přírodních antinutričních a toxických látek v potravinách
Translated title:
Importance of natural antinutritional and toxic substances in food
Authors:
Hruša, Adam ; Kinkorová, Ivana (advisor) ; Šteffl, Michal (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá významem přírodních antinutričních a toxický látek. Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na dané téma a dále blíže specifikovat mnou vybranou skupinu látek se zaměřením na jejich možné účinky na zdraví běžné populace a na zdraví sportovce. Jedná se o teoretickou práci, která byla zpracována pomocí metody literární rešerše. Klíčová slova: antinutrienty, antinutriční látky, rostlinná strava, potenciální zdravotní benefity, nepříznivé zdravotní účinky, inhibitory proteáz, fytoestrogenyThe bachelor thesis deals with the importance of natural antinutritive and toxic substances. The aim of this work is to provide a comprehensive view of the topic and further specify the selected group of substances with a focus on their possible effects on the health of the general population and the health of athletes. This is a theoretical type of thesis, which was processed using the method of literary research. Key words: antinutrients, anti-nutritional factors, plant foods, potential health benefits, adverse health effect, proteas inhibitors, phytoestrogens
Keywords:
antinutritional substances; diet components; health; toxic substances; antinutriční látky; složky stravy; toxické látky; zdraví
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/120461