Název:
Interakce myricetinu s lidskou střevní mikroflórou
Překlad názvu:
Interaction of myricetin with human gut microflora
Autoři:
Hucková, Pavlína ; Hodek, Petr (vedoucí práce) ; Killer, Jiří (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Střevní mikrobiom přispívá k funkci imunitního systému. Nachází se v něm velké množství mikroorganismů, které na sebe navzájem působí a tím ovlivňují i hostitele. V současné době je směřována pozornost ke zkoumání vlivu střevního mikrobiomu na hostitele, ale také na vliv cizorodých látek na mikrobiom. Cizorodé látky mohou ovlivňovat jeho složení a následný mikrobiální metabolismus. U pacientů s Crohnovou chorobou bylo zjištěno, že mají nižší bakteriální zastoupení prospěšných bakterií. Proto je vhodné prozkoumat střevní mikrobiom těchto pacientů, a tak podrobněji pochopit vliv bakterií na průběh onemocnění a na použitou medikaci. Metodou RP-HPLC byly analyzovány odebrané fekální vzorky (B, C, D), které byly inkubované v čase 0, 3 a 6 hodin. Inkubace probíhala s přídavkem myricetinu v McDougallově pufru a BHI médiu. Analýzou bylo zjištěno, že ve fekálních vzorcích probíhá během inkubace degradace myricetinu bez ohledu na použitém médiu. Ve fekálním vzorku B probíhá degradace myricetinu rychleji v BHI médiu, než v McD. pufru. Ve fekálních vzorcích C a D je degradace v obou médiích podobná. Z těchto výsledků nelze usoudit, které médium je pro bakterie vhodnější. V žádném z analyzovaných vzorků nebyl nalezen metabolit dihydromyricetin. V dalších experimentech byly odebrané fekální vzorky (B, C, D)...The intestinal microbiome contributes in immune system function. It contains a large number of microorganisms that interact with each other and thus affect the host. Currently, attention is being directed towards investigating the influence of the intestinal microbiome on hosts, but also on foreign substances. Foreign substances may influence its composition and subsequent microbial metabolism. Crohn's disease patients have been found to have lower bacterial representation of beneficial bacteria. Therefore it is appropriate to examine the intestinal microbiome of these patients and so understand in greater detail the influence of bacteria on the course of the disease progression and on the medication used. The RP-HPLC method were analysed the faecal samples collected (B, C, D), which were incubated at 0, 3 and 6 hours. The incubation took place the addition of myricetin in the McDougall buffer and BHI medium. The analysis was found that myricetin degradation takes place in faecal samples during incubation, regardless of the medium used. In the faecal sample B, degradation of myricetin occurs faster in the BHI medium than in the McDougall's buffer. In faecal samples C and D, degradation is similar in both media. From these results, it is impossible to judge which medium is more suitable for...
Klíčová slova:
biodiverzita; Crohnova choroba; flavonoid; metabolismus; biodiverzity; Crohn's disease; flavonoid; metabolism