Název:
Kosmetické přípravky na bázi rostlinných extraktů
Překlad názvu:
Plant-based cosmetic products
Autoři:
Horváthová, Iveta ; Pavelková, Renata (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této bakalářské práce bylo testování antimikrobiální aktivity vybraných rostlinných extraktů a jejich enkapsulované formy do liposomů. Dále byla práce zaměřena na stanovení obsahu biologicky aktivních látek, přírodních barviv a antioxidační aktivity. Bylo studováno 6 druhů bylin - chmel otáčivý (Humulus lupulus), heřmánek pravý (Matricaria chamomilla), smetánka lékařská (Taraxum officinale), sedmikráska chudobka (Bellis perennis), citronová tráva (Cymbopogon citratus) a ostružinový list (Rubus fruticosus). V teoretické části je popsána obecná charakteristika rostlin a jejich využití, popis aktivních látek, mikroorganismů a používaných metod. Praktická část byla zaměřena na charakterizaci bylinek z hlediska antioxidační aktivity, stanovení obsahu celkových fenolických sloučenin, flavonoidů, chlorofylu a karotenoidů. Pro analýzu antioxidační aktivity, obsahu fenolických látek a flavonoidů a antimikrobiální aktivity byly připraveny vzorky nejdříve ve formě vodného a 20% etanolového extraktu. Na základě získaných výsledků byly vybrány extrakty, které byly dále enkapsulovány ve formě liposomů připravených buď z vaječného, sójového nebo slunečnicového lecitinu. Obecně vykazovaly vyšší obsah aktivních látek etanolové extrakty. Při stanovení chlorofylu a celkových karotenoidů byl nejvyšší obsah zjištěn u smetánky lékařské. Dále byla zkoumána antimikrobiální aktivita extraktů a liposomů proti 6 kmenům - Micrococcus luteus, Serratia marcescens, Escherichia coli, Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis a Candida glabrata. Nejvyšší inhibiční účinek vykazovaly vzorky z heřmánku pravého a citronové trávy. U jednotlivých liposomů byla také zjišťována enkapsulační účinnost, velikost, stabilita a dlouhodobá stabilita po týdnu a dvou měsících. Z hlediska zeta potenciálu byly všechny připravené částice stabilní a dosahovaly i dobré enkapsulační účinnosti. Dále se ukázalo, že po dvou měsících skladování došlo k jejich rozpadu a uvolnění aktivních látek do prostředí. Obecně bylo zjištěno, že vybrané bylinky vykazují vysoký obsah antioxidantů a aktivních látek. Nejvhodnějším materiálem pro přípravu liposomů k enkapsulaci těchto aktivních sloučenin byl stanoven slunečnicový lecitin.
The aim of this bachelor thesis was studying an antimicrobial activity of selected herbal extracts and their encapsulated forms as liposomes. Furthemore, the thesis focuses on determonation of biologically active compounds, natural pigments and antioxidant activity. 6 kinds of herbs were studied - Humulus lupulus, Matricaria chamomilla, Taraxum officinale, Bellis Perennis, Cymbopogon citratus and Rubus Fruticosus. In teoretical part, the general characteristics of herbs and their use are described, it also includes the description of active compounds, microorganisms and used methods. Practical part is focused on characterisation of herbs from the perspective of antioxidant activity, determination of totaly phenolic content and flavonoids, chlorophyll and carotenoids. For analysis of antioxidant activity, concentration of phenolic compounds and flavonoids and antimicrobial activity aqueous and 20% ethanol extracts were prepared. Based on the obtained results, selected extracts were encapsulated into various types of liposomes consisting egg yolk, soy or sunflower lecithin. Generally, ethanol extracts showed higher content of active compounds. For chlorophyll and total carotenoid content determination the highest content of natural pigments was found in Taraxum officinale. Furthemore, antimicrobial activity of extracts and liposomes against 6 strains were determined - Micrococcus luteus, Serratia marcescens, Escherichia coli, Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis and Candida glabrata. The highest inhibitory effect was found in Matricaria chamomilla and Cymbopogon citratus samples. Encapsulation effectivity, size, stability and long-term stability of liposomes after a week and two months were determined. From the perspective of zeta potential all the particles were stable and reached a good encapsulation effectivity. It turned out that after two monts of storage the particles decomposed and active compounds into surroundings were released. Selected herbs generally had high content of antioxidants and active compouds. The most suitable lecithin for encapsulation was shown to be sunflower lecithin.
Klíčová slova:
akné; antimikrobiální aktivita; antioxidační aktivita; Bylinky; enkapsulace; extrakty; lecitin; liposomy; acne; antimicrobial activity; antioxidant activity; encapsulation; extracts; Herbs; lecithin; liposomes
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/194841