Název:
Studium kontaminace zalesněných oblastí v ČR rtutí
Překlad názvu:
The study of contamination of forested areas of the Czech Republic by mercury
Autoři:
Trávníčková, Gabriela ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Komendová, Renata (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářské práce se zabývá problematikou rtuti v životním prostředí. Zaměřuje se na stanovení koncentrace celkové rtuti v jedlých houbách a v půdě ve 12 lokalitách v oblasti Jeseníků. Pro stanovení obsahu rtuti byl využit jednoúčelový absorpční spektrometr AMA 254. Lokality, kde proběhlo vzorkování, byly rozděleny na 6 míst se smrkovým porostem a na 6 míst s bukovým porostem. Závislost mezi druhem porostu a množstvím naakumulované rtuti v hřibech nebyla nalezena. Na reprezentativním vzorku hřibu žlutomasém, který byl nalezen v každé lokalitě, bylo zjištěno, že čím vyšší je množství rtuti v hřibu, tím nižší je množství rtuti v půdě. Houby jsou tedy schopny naakumulovat rtuť z okolního prostředí. Mohou se tak stát potenciálním zdrojem intoxikace při jejich požití. Mobilita těžkých kovů v půdě je závislá na mnoha půdních vlastnostech (pH, obsah uhlíku, síry). Kovy tvoří v prostředí s nižším pH rozpustnější sloučeniny. Půdní pH bylo velmi nízké a čím nižší bylo pH půdy, tím vyšší byla koncentrace rtuti v půdě. Tato skutečnost mohla být podpořena kyselými spady. Závislost mezi obsahem rtuti a obsahem uhlíku v půdě potvrdila, že uhlík má schopnost vázat rtuť, Čím vyšší bylo množství uhlíku v půdě, tím vyšší bylo i množství rtuti.
This bachelor thesis deals with the issue of mercury in the environment. It focuses on determining the concentration of total mercury in edible mushrooms and in the soil in 12 localities in the Jeseníky Mountains. A single-purpose absorption spectrometer AMA 254 was used to determine the mercury content. The sites where sampling took place were divided into 6 sites with spruce stand and 6 sites with beech stand. No relationship was found between the type of stand and the amount of accumulated mercury in the mushrooms. On a representative sample of yellow-boletus mushrooms found in each locality, it was found that the higher the amount of mercury in the mushroom, the lower the amount of mercury in the soil. The fungi are therefore able to accumulate mercury from the environment. Thus, they can become a potential source of intoxication when ingested. The mobility of heavy metals in the soils depends on many soil properties (pH, carbon and sulfur content). Metals form more soluble compounds in lower pH environments. The soil pH was very low and the lower the soil pH, the higher mercury concentration in the soil. This fact could be supported by acid fallout. The relationship between the mercury content and the carbon content of the soil confirmed that carbon has the ability to bind mercury. The higher the amount of carbon in the soil, the higher the amount of mercury.
Klíčová slova:
AMA 254; bioakumulace; jedlé houby; kontaminace; lesní půda; Rtuť; AMA 254; bioaccumulation; contamination; edible mushrooms; forest soil; Mercury
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/194833