Original title:
Vyhazování vzhledově nedokonalé zeleniny a ovoce jako jedna z forem plýtvání potravinami – Potraviny 2020
Translated title:
Disposal of Visually Imperfect Vegetables and Fruits as One of the Forms of Food Wasting – Food 2020
Authors:
Hanzlová, Radka Document type: Research reports
Year:
2020
Language:
cze Series:
Tiskové zprávy CVVM, volume: po201116 Abstract:
[cze][eng] Ve speciálním výzkumu Potraviny 2020 CVVM SOÚ AV ČR zjišťovalo názory a postoje české veřejnosti k problematice plýtvání potravinami. Jedna část byla zaměřena na nákup vzhledově ne zcela dokonalého ovoce a zeleniny.\n\nPři zachování stejné ceny by si mezi zeleninou a ovocem, kde by byly nedokonalé a tvarově perfektní kusy vedle sebe, vybralo 59 % dotázaných tu dokonalou.\n\nCo se týče odhadu množství ovoce a zeleniny, která se kvůli svému vzhledu ke spotřebitelům vůbec nedostane, správný podíl (tedy 20 až 30 %) odhadují téměř dvě pětiny (37 %) dotázaných.In a special study called Food 2020, CVVM SOÚ AV ČR asked for the opinions and attitudes of the Czech public on the issue of food wasting. One part was focused on the purchase of imperfect fruits and vegetables. \n\nIf there were imperfect and perfectly shaped pieces of fruits and vegetables placed next to each other, 59% of the respondents would chose the perfect one, provided they had the same price.\n\nAs for the estimate of the amount of fruits and vegetables that do not reach consumers at all due to their appearance, the correct share (i.e. 20 to 30%) was estimated by almost two-fifths (37%) of the respondents.
Keywords:
food waste; imperfect fruits; imperfect vegetable