Název:
Změny v odvětví pivovarnictví a jejich ekonomické dopady na malé české pivovary
Autoři:
Krestýnová, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá odvětvím pivovarnictví v České republice a jeho změnami, které měly vliv na vývoj malých českých pivovarů. Prostřednictvím Porterova modelu je provedena analýza odvětví zaměřená na pět konkurenčních sil, které tvoří potencionální konkurenti, vyjednávací síla dodavatelů, vyjednávací síla odběratelů, substituční výrobky a konkurenční rivalita. V souvislosti se změnami v odvětví pivovarnictví je rovněž posuzována tržní koncentrace. Následně jsou zkoumány změny spotřebitelské poptávky a jejich vliv na pivovarnictví a to zejména změna preferencí spotřebitele v podobě rostoucí spotřeby vícestupňových piv nebo rozbor aspektů při výběru piva. V návaznosti na zjištěné skutečnosti jsou popsány dopady těchto změn na malé české pivovary. V další části práce jsou pomocí ukazatele marže přidané hodnoty a ukazatelů rentability aktiv, rentability vlastního kapitálu a rentability tržeb porovnány hospodářské výsledky vybraných pivovarů.The thesis is focused on the brewing industry in the Czech Republic and changes within it which influenced the development of small Czech breweries. An analysis of the industry is performed using the Porter's Five Forces model focusing on the five competitive forces represented by the threat of new entrants, the bargaining power of suppliers, the bargaining power of customers, substitute products or services, and established rivals. Market concentration is also analyzed given the changes in the brewing industry. Changes in consumer demand and their influence on the brewing industry are examined subsequently. In particular, the change of consumer preferences leading to an increased consumption of stronger beers or aspects of beer selection are analyzed. Based on the findings, the impacts of these changes on small Czech breweries are described. In the next part of the thesis, economic results of selected breweries are compared using the indicators of value added margins, return on assets, return on equity and return on sales.
Klíčová slova:
koncentrace; konkurence; minipivovary; odvětví pivovarnictví; Porterův model pěti hybných sil; rentabilita pivovarů; spotřeba piva