Original title:
Minipivovary - odvětví pivovarnictví v ČR
Authors:
Hájková, Martina Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hájková, M., Minipivovary - odvětví pivovarnictví v ČR. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017. Tato diplomová práce se zabývá analýzou odvětví pivovarnictví se zaměřením na minipivovary v České republice. Hlavním cílem práce je formulace strategií a doporučení pro minipivovary zvažující vstup do odvětví pivovarnictví, ale také pro minipivovary, které již působí v tomto odvětví. Ve vlastní části práce bylo pro analýzu makroprostředí a mikroprostředí použita analýza PESTE, analýza oborového okolí podniku a Porterova analýza pěti konkurenčních sil. Následně byly definovány tržní příležitosti a hrozby vycházející z analýzy vnějšího prostředí. Výsledkem práce je formulace optimálních strategií a doporučení pro nově vstupující i současné minipivovary. Doporučenými strategiemi jsou například pořízení technologického vybavení, odborná pomoc, pivní speciály, originální pivní obaly, reklamní předměty, rozšíření o výrobu cideru a jiné.Hájková, M., Microbreweries: the brewing industry in the Czech Republic. Diploma thesis. Brno: Mendel University, 2017. This master´s thesis deals with an analysis of the brewing industry focusing on microbreweries in the Czech Republic. The main of this thesis is formulation of strategies and recommendations for enterprises considering enter the microbreweries industry and also for microbreweries already operating in the brewing industry. For analysisng of the macro-environment and the mirco-environment was applies the PESTE analysis, analysis of the business environment and Porter´s five forces analysis. Subsequently, there have been defined opportunities and threats patterned on analysis of the external environment. The result of the thesis are the formulation of optimal strategies and recommendations for enterprises considering enter the microbreweries industry and for microbreweries already operating in the brewing industry. Recommended strategies are for example the acquisition of technological equipment, the technical assistance, the beer specials, the original beer packaging, the promotional items, the extensions for cider production and others.
Keywords:
doporučení; minipivovar; pivovarnictví; strategie; vnější prostředí