Original title:
Biopotraviny na Opavsku
Authors:
Sukeníková, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá biopotravinami na Opavsku. Cílem práce je zhodnocení postavení ekologického zemědělství, produkce biopotravin a jejich zájmu z pohledu spotřebitelů. V první části je nastíněna problematika ekologického zemědělství a produkce biopotravin. Poté jsou popsány socioekonomické a přírodní podmínky okresu Opava. Druhá část je zaměřena na srovnání výměr ekologických ploch a produkce biopotravin mezi okresy v Moravskoslezském kraji. V rámci této práce byl zrealizován sociologický průzkum, v němž byly zjištěny názory lidí žijících na Opavsku. Ke sběru dat byla zvolena metoda dotazníkového šetření. Odpovědi respondentů byly zpracovány a vyhodnoceny ve formě grafů. V závěrečné části jsou navržena doporučení vedoucí k dalšímu růstu trhu s biopotravinami v regionu.The Bachelor thesis deals with organic food in the Opava region. The aim of the thesis is to evaluate the status of organic farming, the production of organic food and their interest from the consumers point of view. In the first part, there is outlined the issue of organic farming and production of organic food. Then the socio-economic and natural conditions of the Opava district are described. The second part focuses on the comparison of ecological areas and the production of organic food among districts in the Moravian-Silesian Region. In the thesis, there was conducted a sociological survey, which found out the opinions of people living in Opava. The questionnaire survey method was selected to collect data. Respondents responses were processed and evaluated into charts form. The final part proposes recommendations for further growth of the organic food market in the region.
Keywords:
biopotraviny; ekofarma; ekologické zemědělství; okres Opava; Opavsko