Název:
Pivní stezky v České republice
Autoři:
Červenková, Ivana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce Pivní stezky v České republice pojednává o situaci a úrovni kvality vybavenosti, propagace a poskytovaných služeb pivních stezek v České republice. V rámci této práce byla stanovena definice pivní stezky, určující parametry pivní stezky, na jejímž základě byly identifikované pivní stezky podrobeny analýze v rámci jednotlivých krajů České republiky. Teoretická část vychází z definice cestovního ruchu, jeho dělení a trendů. Dále se zaměřuje na ukotvení pojmu pivní stezky a jejich přínos a úlohu v rozvoji území. Mimo to popisuje využití lokálních produktů v cestovním ruchu. Praktická část bakalářské práce se na jedné straně věnuje samotné analýze pivních stezek v krajích, v nichž byl zaznamenán výskyt pivních stezek, na druhé straně podává návrh nových stezek a doporučení pro zlepšení úrovně kvality stávajících stezek. Výstupem práce je zpracovaný přehled pivních stezek splňujících zadanou definici a jejich porovnání. V závěru je hodnocena úroveň kvality pivních stezek v České republice, faktory vzniku pivních stezek, potenciál České republiky pro vznik nových a rozvoj stávajících stezek a spojitost mezi rozšířením pivních stezek a dynamickým vývojem lokálních pivovarů.The aim of the bachelor thesis Beer trails in the Czech Republic is an investigation of the situation and level of quality of facilities, publicity and services of beer trails in the Czech Republic. As a part of this work, a definition of beer trails was set, which specifies beer trails specific parameters, and these parameters were used to analyse early identified beer trails in the Czech Republic. These beer trails have been analysed within a scope of each region of the Czech Republic. The theoretical part is based on definition of tourism, its divisions and trends. It is also focused on classification of the concept of beer trail and explains the role of the trails in the are of a region development and their contribution to the region. In addition, it describes the relationship between local products and tourism. The core part of the thesis focuses on the one hand on the analysis of beer trails in the regions in which beer trails were found and on the other hand, it contains a proposal for new trails and recommendations how to improve the quality of the existing trails. An output of this work is an overview of beer trails in the Czech Republic that meet the beer trail definition and their mutual comparison. In conclusion, the thesis assesses the beer trails current situation, factors of their establishment, potential of the Czech Republic for development of existing beer trails and potential for formation of new ones and relationship between prevalence of beer trails and a dynamic development of local breweries.
Klíčová slova:
cestovní ruch; gastronomický cestovní ruch; lokální produkt; minipivovar; nápojový turismus; pivní stezky; pivní turismus; pivovar