Název:
Mechanické vlastnosti bobulí révy vinné a metody jejich stanovení
Autoři:
Fendrychová, Aneta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo vypracování literární rešerše na téma Mechanické vlastnosti bobulí révy vinné a metody jejich stanovení. Mechanické vlastnosti bobulí jsou ovlivněny již jejich stavbou (charakterem buněčné stěny, její pevností, soudržností sousedních buněk, obsahem vlákniny a velikostí buněk) a genotypem odrůdy. U stolních hroznů je textura významnou senzorickou vlastností (zejména křupavost). Mechanické vlastnosti hroznů jsou ovlivněny i klimatickými, půdními a topografickými podmínkami, zejména tvrdost a tloušťka slupky. Dále jsou ovlivněny termínem sklizně a způsobem sklizně (ruční nebo mechanizované). Mezi metody stanovení mechanických vlastností ovoce patří penetrační test, kompresimetrie, zkouška tahem, a zkouška střihem. Mechanické vlastnosti se dají nepřímo stanovit metodami chemickými (obsah cukrů, extrahovatelnost polyfenolů).The aim of the work was to develop a literally research on the mechanical properties of berries and their determination methods. The mechanical properties of berries are in-fluenced by their structure (cell wall characteristics, strength, cohesiveness of neighbo-ring cells, fiber content and cell sizes) and genotype of the variety. For table grapes, the texture is a significant sensory property (particularly crispness). The mechanical proper-ties of grapes are also affected by climatic, soil and topographical conditions, in particu-lar the hardness and thickness of the skin. They are further influenced by harvest and harvesting (manual or mechanized). Methods for determining mechanical properties of fruit include penetration test, compression, tensile test, and shear test. Mechanical prop-erties can be determined indirectly by chemical methods (sugar content, extractability of polyphenols).
Klíčová slova:
hrozny; mechanické vlastnosti; punkční test; textura; vinná réva