Název:
Problematika potravinových alergenů
Autoři:
Dvořáková, Kamila Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Důvodem reakcí u potravinových alergií jsou bílkoviny, které se nazývají alergeny. Alergenní proteiny mají obvykle vysokou nutriční hodnotu pro velkou část populace, ale ohrožují zdraví podskupiny - spotřebitele s potravinovou alergií. Závažnost alergických reakcí se pohybuje od mírné kopřivky až po potenciálně smrtelné anafylaktické šoky. V současné době je jedinou osvědčenou léčbou u potravinových alergií striktní vyhýbání se alergenům. To znamená, že lidé s alergií na potraviny potřebují vědět, zda jsou potravinářské výrobky, které kupují, skutečně bez složky, která může vyvolat alergickou reakci v jejich těle. Označování alergenů má potenciál nejen identifikovat potraviny, které jsou nebezpečné pro alergické spotřebitele, ale také zvýšit výběr bezpečných potravin. Zákonodárci a regulační orgány si uvědomují důležitost označování s ohledem na ochranu alergického spotřebitele. V důsledku toho, v mnoha zemích v různých částech světa byly zavedeny nové legislativy specificky zaměřené na ochranu alergického spotřebitele. Tato legislativa má za následek povinné označování 13 nejčastějších alergenních potravin (plus siřičitany).The causative factors for food-allergic reactions are proteins that are termed allergens. Allergenic proteins usually have high nutritional value for the major part of the population but threaten the health of a subset - the food-allergic consumers. The severity of allergic reactions varies from mild urticaria to potentially fatal anaphylactic shocks. At the moment, the only proven therapy for food allergy is a strict avoidance. This implies that people with a food allergy need to know whether the food products they purchase are indeed free from the ingredient that can trigger an allergic reaction in their body. Labeling of allergens has the potential not only to identify foods that are unsafe for allergic consumers but also to increase the choice of safe food products. Legislators and regulatory agencies have recognized the importance of labeling with regard to protecting the allergic consumer. As a result of this, in many jurisdictions in different parts of the world new legislation specifically aimed at the protection of allergic consumers has been put in place. This legislation has resulted in a mandatory labeling of the 13 most commonly allergenic foods (plus sulfites).
Klíčová slova:
alergie; potravinové alergeny; projevy potravinové alergie; značení alergenů