Název:
Výživa při léčbě leukémie
Autoři:
Durďáková, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce Výživa při léčbě leukémie pojednává o základech výživy člověka, včetně zvláštností u různých onemocnění a zaměřuje se na onkologicky nemocné pacienty, především s leukémií. První dvě kapitoly shromažďují informace o základech výživy a jejího vlivu na tři hlavní onemocnění západních zemí. Třetí a čtvrtá kapitola se zaměřuje na vznik onkologického onemocnění a především na leukémii, její léčbu a možné nežádoucí účinky protinádorové léčby. Poslední kapitola popisuje výživu pacienta během léčby rakoviny, včetně stanovení nutričního stavu pacienta, nutriční podporu ve formě umělé výživy a také největší specifitu během výživy leukémie, neutropenickou dietu.The Bachelor´s thesis Nutrition of leukemia patients during treatment identifies the basics of nutrition including specific demands in the case of various diseases. It is focused on oncological patients, in particulars people affected by leukemia. The first two chapters present information regarding nutrition basics and their influence on three main diseases of Western civilization. Chapters three and four deal with the development of oncological diseases, especially leukemia. Furthermore, the treatment and possible side effects of anti-tumour treatment are discussed there. The last chapter addresses the patient´s nutrition during cancer treatment including the determination of patient´s nutritional state and support in the form of artificial nutrition. The most specific part of leukemia patient´s nutrition, the neutropenic diet, is also presented in the thesis.
Klíčová slova:
infekce; neutropenická dieta; neutropenie; onkologické onemocnění