Název:
Optimalizace molekulárně-biologických metod pro detekci kontaminant v koření
Autoři:
Došková, Markéta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V literární části diplomové práce je pojednáno o kontaminantech v potravinách obecně s užším zaměřením na koření. Větší pozornost je věnována zejména mykotoxinům: sekundárním produktům plísní, základnímu přehledu, způsobům stanovení a legislativě ošetřující jejich monitoring. Hlavní část literární rešerše je zaměřena na způsoby hodnocení mikrobiologické kvality potravin, na popis metod klasických i moderních. Jelikož pro praktickou část posloužily vzorky sušené mleté papriky a pepře, je závěr teoretické části věnován způsobu zpracování pepře a papriky. V praktické části je popsána metodika jednotlivých kroků pro optimalizaci molekulárně-biologické metody. Výstupy z jednotlivých kroků jsou pak součástí výsledků a diskuze, stejně tak jako další vyhlídky a možnosti do budoucna.Contaminants are described in food generally, with narrower aim to spices in literary part of thesis. Bigger attention is dedicated to mycotoxins: secundary products of molds, basic survey, ways of assessment and legislation connected with their monito-ring. The main part of literary searches is focused on methods for microbial quality as-sessment of foods, then on description of classic and modern methods. Whereas samples of dried capsicum and pepper powders served as a samples for practical part, the end of theoretical part is devoted to individual steps for optimalization of new moleculary-biological method. The outputs of each steps are then parts of results and discussion, as well as other prospects and possible ways to future.
Klíčová slova:
bioinformatika; ITS; klonování; kultivační vyšetření; mikrobiální kontaminace; molekulárně-biologické metody; mykotoxiny; paprika; PCR; pepř